Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.15. 22:04 emmausz

Varga László püspöki programjának foglalata

Lacit nagyon szeretem, becsülöm – rokonunk.
Idézem őt:
„Krisztus-központú Egyházat, papságot, kereszténységet szeretnék..., ahol az isteni irgalmasság egyre több helyre eljut rajtunk keresztül, elérve a legszegényebbeket is. ...szeretném elindítani az irgalmasság házait... Olyan egyházmegyét szeretnék, ahol felfedezik a szentségimádásban vagy a dicsőítésben rejlő erőt, és bátran használják a karizmákat. Szükségünk van az imádság házaira. Olyan egyházmegyét szeretnék építeni, amely az evangelizációért van... Ma a keresztények a vér ökumenéjét élik [gondoljunk csak arra, hogy az áldozatok között vannak katolikusok, protestánsok] ... radikális Krisztus-követésre hívok mindenkit, ha kell, a vértanúságra is. Imádkozzatok értem, hogy ne hátráljak meg, ha ez bekövetkezik... [sic! ebben az éles megfogalmazásban] ...Kérem imáitokat, bizalmatokat és a szereteteteket, mert meghaladja az erőimet a rám bízott feladat. Szükségem van a Szentlélekre!”
Ízelítő a János 18. f.-ből:
Jézus elfogatása
Jézus: „Kit kerestek?” „A názáreti Jézust” – felelték. Jézus megmondta nekik: „Én vagyok.” Júdás is ott volt köztük, aki elárulta. ... ha engem kerestek, ezeket engedjétek el.  

Jézus Annás és Kaifás előtt
... Jézust először Annáshoz vitték, Péter és egy másik tanítvány követte Jézust. ...Jézus: „Nyíltan beszéltem... Kérdezd azokat, akik hallották, amit mondtam. Ők tudják, mit tanítottam. poroszló (arcul ütötte Jézust): Így felelsz a főpapnak? Jézus: Ha rosszul szóltam, bizonyítsd be, ha meg jól, akkor miért ütsz? Annás elküldte Kaifáshoz. Simon Péter ismét és ismét megtagadta... megszólalt a kakas.

Jézus Pilátus előtt
Kora reggel Pilátushoz. Pilátus: „Mivel vádoljátok ezt az embert?” „Ha nem volna gonosztevő – felelték –, nem hoztuk volna eléd.” Pilátus: „ítélkezzetek fölötte saját törvényetek szerint!” zsidók: „Nekünk senkit sem szabad megölnünk.” Pilátus: „Te vagy a zsidók királya?” Jézus: „Magadtól mondod ezt vagy mások mondták neked rólam?” „Hát zsidó vagyok én? – tört ki Pilátus... Mit tettél?” Jézus: „országom nem ebből a világból való. Ha ebből a világból volna, harcra kelnének szolgáim, hogy ne kerüljek a zsidók kezére. De az én országom nem innen való.” Pilátus: „Tehát király vagy?” „Te mondod, mondta Jézus. Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról...” Pilátus: „Mi az igazság? ... Én nem találom semmiben bűnösnek. De az a szokás nálatok, hogy húsvétkor valakit szabadon bocsássak. Akarjátok, hogy szabadon bocsássam a zsidók királyát?” „Ne őt, hanem Barabást!” Barabás rabló volt. Közöm. A passiók szövegét nagyon nehezen rövidítettem, mert csaknem tiszteletlenség. Mentségem annyi, hogy a poszt így is hosszabb a szokásosaknál. De talán még érthető és talán még nem túlságosan fárasztó. János evangéliumából minden évben felolvastatik a passió, olykor oratóriumszerűen. Bach János-passiójának a szövege is hű a János-evangéliumhoz. Nagyon megkapó, nagyon véres, nagyon drámai, nagyon történelmi, nagyon misztikus, nagyon felkavaró. Nagyon csak a feltámadás fényében értelmezhető. Most legyen elég ennyi.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5212507711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása