Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.17. 21:35 emmausz

Napi agytornáim

Lehet, hogy kezdenek nagyon egysíkúvá válni, de tréningezek velük. Az elsőszámú valami, a keresztrejtvény olaszmódra, annak is a Fülesbagoly változata. Nem, mintha jobb volna a többinél, de ezt szoktam meg. Elég gyorsan végzek velük, aztán várok egy fél hónapot. Jó is ez így, nem kell több, mert nagyon unalmas volna.
A többi elektronikus játék. Adva pl. a mahjongg. Nincs mindennap türelmem megvárni, míg nyerek, azaz minden párost lepucolok a tábláról.
Van aztán a pasziánsznak néhány általam űzött válfaja. A Free-cell. Naponta eredményt kell felmutatnom. Nem nagy kunszt. A klondike már nehezebb, de kitartó munkával azt is megcsinálom előbb-utóbb. A fekete özvegy elég unalmaska, csak ritkán fanyalodom rá, a tri peaks-re úgyszintén ritkán.
A mobilon egy játékkal szoktam magamba gubózni, a szókirakóval. Úgy állítom be, hogy mutassa, hány db hány betűs szót kell teljesíteni, hogy kimerítsem a lehetőségeket a felvonultatott betűkkel. Úgy állítom be, hogy kilenc betű variációit mutassa, és a lehetőségem négy percnyi. Néha kirakom, néha nem. Néha jó formában vagyok, néha lemegy a redőny. Azért ötvenen felüli a nyert játékok száma. Ami nem tetszik nekem, az hogy szókincsünk eltérő. Igaz, hogy nem mindig jut eszembe minden lehetőség, amit a gép tud, de még gyakrabban bosszankodom azon, hogy a gép nem ismeri azokat a szavakat, amiket én igen. Az is előfordul, hogy egyik igeét elfogadja főnévi igenévként, a másikat meg nem.
Hát milyen dolog ez?
Szoktam ezeken kívül magamba nézni is. Ehhez nem kell semmiféle eszköz.
***
Új!!! Fekete István meglep engem (túl a hetvenen!) egy általam nem ismert magyar szóval, a dorong, husáng értelmű csóraggal.  Van új a nap alatt. Egy újszülöttnek minden vicc új.
Ízelítő a János 21. f.-ből:
Jézus Tibériás tavánál
Péter: megyek halászni. A többiek: veled tartunk... De éjszaka nem fogtak semmit. Jézus állt a parton...: Fiaim, nincs valami ennivalótok? Nincs – felelték. Jézus: Vessétek ki a bárka jobb oldalán a hálót, s ott majd találtok. Kivetették a hálót, s alig bírták visszahúzni a tömérdek haltól. János: az Úr az! Péter ...beugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a bárkával. Jézus: Hozzatok a halból, amit most fogtatok. Péter partra vonta a hálót, amelyben százötvenhárom nagy hal volt. Jézus: Gyertek, egyetek! A tanítványok tudták, hogy az Úr az. Jézus fogta a kenyeret, s adott nekik... halat is... Jézus: Simon, János fia, jobban szeretsz engem, mint ezek? Igen, Uram – felelte –, tudod, hogy szeretlek. J.: Legeltesd bárányaimat! ...másodszor is megkérdezte: Simon, János fia, szeretsz engem? Igen, Uram – válaszolta –, tudod, hogy szeretlek.” J.: „Legeltesd juhaimat!”... harmadszor is megkérdezte: Simon, János fia, szeretsz? Péter... így válaszolt: Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek. Jézus: Legeltesd juhaimat!

Péter és János sorsa
J.: Amikor fiatal voltál, felövezted magad, s oda mentél, ahova akartál. De ha majd megöregszel, kiterjeszted karod, s más fog felövezni, aztán oda visz, ahova nem akarod. E szavakkal jelezte, hogy milyen halállal dicsőíti majd meg Istent... Kövess engem! Péter látta, hogy János követi. Megkérdezte Jézust: Hát vele mi lesz, Uram?Jézus: Ha azt akarom, hogy maradjon, míg el nem jövök, mi gondod vele? Te kövess engem! ...híre terjedt, hogy az a tanítvány nem hal meg.

Befejezés
János... megírta ezeket. Tanúsága igaz. Jézus sok egyebet is tett. Ha azonban valaki mind le akarná írni, annyi könyvet kellene írnia, hogy nem tudná az egész világ sem befogadni. Közöm. – Idilli a János-evangélium vége. Csend. Hajnal. Fáradt tanítványok, akik Péter szavára éjjel visszatértek eredeti foglalkozásukhoz: halászni mentek, mert ahhoz értettek. Nem is fogtak semmit. A parton Jézus a Feltámadott. Szavára kivetik a hálót, amely újfent roskadásig megtelik hallal. (Szemlélteti az Úr, hogy emberhalász munkájuk a kegyelem folytán milyen hatásos lesz.) Pétert megerősíti főségében, rábízza a leendő nyájat. Megsejteti vele, hogy erőszakos halállal hal meg. – János ezzel a képpel elszegi evangéliumát, mert igazából befejezhetetlen: se szeri se száma Jézus jótetteinek.      

A csodálatos halfogás nekünk is ok az örömre: biztosak lehetünk abban, hogy a keresztény közösség a kegyelem folytán nőttön nő, miként tegnap, ma és holnap is. Emánuel, azaz velünk az Isten.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9012512473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása