Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.20. 19:00 emmausz

Legkedvencebb elemem

Van, akinek a víz a kedvenc közege, másoknak a kvíz a kedvenc időtöltésük, nekem – visszaemlékezve „messzeringó gyerekkorom világá”-ra a szél volt a kedvenc elemem. Nehéz pontosan körvonalazni, hogy miért is. Mert szerettem, ha mozog a levegő, szerettem, ha harapni lehet a friss oxigéndús ájert. Pontosan emlékszem egy élményemre. Fújt a tavaszi szél, és mi fent barangoltunk a Nagy-Kevélyen. A szél üdítőleg hatott hegyre mászó legényekre. Leszárította az izzadságot rólunk, kíméletesen csillapította a nap forró sugarait. Úgy barnultunk le, hogy észre se vettük. Szerettem, hogy fúj a szél. Szerettem, ha harapni lehet a levegőt. Titokzatosnak is éltem meg. Hiszen érzem, hogy van, látom a hatását, a fák hajladozását, hallom lombjuk zúgását, de magát a szelet nem látom. Persze attól még van, nagyon is van. Emlékszem egy balatoni élményre, amikor gyerekeink futottak a faházba oltalmat keresve, mert a parti homokot felkapta a szél, és fújta, fújta gyengítetlenül. Meg is jegyezték a gyerekek: Apa, verekedik a szél!
Nem számított. Vagány volt az nagyon.
Miként két éve is, amikor Zamárdiban csapott le a vihar. Jó negyed óráig csak a szél korbácsolta a hullámokat, repített el gumimatracot és törölközőt a strandról. Mindent, amibe csak bele tudott kapaszkodni.
Valamikor rádióban hangzott el szakembertől: Figyeljék meg, Magyarországon frontváltáskor három napig fúj a szél.
Ez sokáig így is volt. Újabban nem figyelem a három napok ritmusát, de talán most is így van. Ma szeles idő kezdődött. Holnapra fokozódást ígért a meteorológia. Harmadnapra tán abba is marad, hogy helyet csináljon az esőnek, ami tudvalevőleg májusban aranyat ér.
Még megjegyzem, hogy mekkora felszabadultságot hoz egy véget érni nem akaró kánikula befejezését indító heves szélvihar. Kikapcsoljuk a légkondicionálót, ki hat-nyolc ventilátort, kereszthuzatot csinálunk, és tíz perc alatt lehűl a lakás elviselhető hőmérsékletűre. Elgondoltam, hány ventilátor energiájával egyenértékű egy hidegfront szele? Egyszer az is eszembe jutott, ha a kínaiaknak sikerült a verébháborút megvívni, vajon egy szmogos, vagy kánikulába bágyadt városon segítene-e, ha mindenki egy irányba kapcsolná ventilátorát, hátha az összefogás hatására, ha lomhán is, de megindulna a légáramlás.
Még el kell mondanom, hogy csodával határos, ahogyan a levegő a szél hatására felfrissül.
A kérdés: Hová megy az a rengeteg elhasznált, szmogos levegő, amelyet átcserél tisztára a jó kis szél?        
Ízelítő az ApCsel 4. f.-ből. 1. rész.
Péter és János a főtanács előtt

a papok és a szadduceusok kezet vetettek rájuk, mivel ...sokan hívők lettek, a férfi hívők száma mintegy ötezerre növekedett. Másnap ... Kaifás... vallatóra fogta őket: ...kinek a nevében tettétek?” Péter: ... egy nyomorékkal jót tettünk, vajon hogyan is gyógyult meg? a názáreti Jézus Krisztusnak a nevében, akit ti keresztre feszítettetek, és akit az Isten feltámasztott a halálból. Az ő nevében áll itt előttetek egészségesen. Ő az a kő, amelyet ti, az építők elvetettetek, mégis szegletkővé lett. Nincs üdvösség senki másban. Mert nem adatott más név az ég alatt az embereknek, amelyben üdvözülhetnénk. ... megtudták, hogy Péter és János írástudatlan és tanulatlan emberek, csodálkoztak; s nem tudtak mit mondani.... tanakodtak... egész Jeruzsálem tudja, hogy csodát tettek, nem is tagadhatjuk... fenyegessük meg őket, hogy többé senki emberfiának ne beszéljenek ennek a nevében... megparancsolták nekik, hogy egyáltalán ne beszéljenek és ne tanítsanak Jézus nevében. Péter és János azonban így válaszoltak: „Ítéljétek meg magatok, helyes volna-e Isten előtt, hogy inkább rátok hallgassunk, mint az Istenre? Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk... szabadon bocsátották őket, mert semmi jogcímet nem találtak megbüntetésükre. Mindenki dicsőítette az Istent a történtek miatt...
Közöm. Nagyon fontos kijelentések hangzanak itt el: - A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. – Nem adatott más név az ég alatt, akiben üdvösségünk volna. A Lélek jóvoltából Péter ugyanúgy beszél, mint Jézus, mint akinek hatalma van. El is csodálkoznak rajta, mert ismereteik szerint írástudatlan emberek voltak. Azt hiszem, ebben nem is tévedtek. Annál feltűnőbb: Ítéljétek meg magatok, helyes volna-e Isten előtt, hogy inkább rátok hallgassunk, mint az Istenre? Mi nem hallgathatunk. Megcáfolhatatlan kijelentések voltak ezek.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7312528323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása