Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.07.21. 09:48 emmausz

Mi lesz veled emberke?

Ha valaki megszokta a kisközség nyugalmát, tisztaságát, egyszerű képleteit, a mindenkit ismerek és köszöntök az utcán jól eső érzését, annak Párizs szürke lesz és piszkos. Fanche-Comte-megyében lakó Estelle-ke unokának nem ízlett a francia főváros – az egy tour Eiffelt kivéve. Voltam kis falujukban. Elképzelem, hogy a lankás domboldalak, a zöldellő pázsit, a legelésző tehéncsorda, a sziklás-erdős kirándulóhelyek a Jura hegység északi lejtőjén olyan embernek való közeget képeznek, amelyhez képest Párizs lüktetése, vibrálása igen idegesítő, még akkor is, ha G. Gershwinnek tetszett (hallod a zenét? Egy amerikai Párizsban). Sőt még akkor is, ha Párizsban szép a nyár, mikor a Grand-Boulvar fényárban áll...
Nálunk holnap tetőzik a dunszt, és a hőség vasárnap is kitart, aztán meglátjuk. Mindenesetre nyári szünetet rendelek el blogomban kb. egy hétig. Aztán majd csak alábbhagy a kánikula, nem úgy, mint néhány éve, amikor csak októberben csillapodott le normális szintre.  

Mi lesz veled világ, mi lesz veled emberke? Áder J. az ENSZ-ben panaszkodik a bolygó klímaváltozása miatt. Milliárdok nélkülözik a jó vizet, a többiek egyre nyilvánvalóbban harcolnak érte. Ég az erdő Kaliforniában, Itáliában, Horvátországban, Portugáliában, Ausztráliában és ki tudja, még hány helyen. Az USA szerint nincs közünk a klímaváltozáshoz, kevés a mi beleavatkozó képességünk. Talán igazuk van. A légszennyezés visszaszorítása akkor is értelmes cél: emberi tartásunk, méltóságunk megnyilvánulása, még akkor is, ha eredménytelen. Már az is eredmény, ha nem koszoljuk tovább az unokáinktól haszonélvezetre kapott földet.             
Ízelítő az 1Kor 15. f.-ből, 2. rész.
A feltámadt test tulajdonságai
... van égi test meg földi test ... Más a Nap ragyogása, más a Holdé, más a csillagoké... Ilyen a halottak feltámadása is. Romlásra vetik el – romlatlannak támad föl. Dicstelenül vetik el – dicsőségben támad föl. Erőtlenségben vetik el – erőben támad föl. Érzéki testet vetnek el – szellemi test támad föl. Ha van érzéki test, van szellemi is. „Ádám, az első ember élő lénnyé lett”, az utolsó Ádám pedig éltető lélekké... Az első ember földből való, földi; a második ember a mennyből való ... ahogy a földi ember képét hordoztuk, a mennyeinek a képét is fogjuk hordozni.

A végső állapot
Azt még hozzáfűzöm, hogy nem örökölheti Isten országát a romlandóság... Nos, titkot közlök veletek: ... a végső harsonaszóra mindnyájan elváltozunk, hirtelenül, egy szempillantás alatt, ...a romlandó testnek fel kell öltenie a romlatlanságot, a halandónak a halhatatlanságot... akkor teljesedik az Írás szava: A győzelem elnyelte a halált. Halál, hol a te győzelmed? Halál, hol a te fullánkod? A halál fullánkja a bűn... szeretett testvéreim! Tegyetek mindig minél többet az Úr ügyéért, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló. Közöm. – Ha a földi ember természete gazdag változatosságot mutat, odaát is így lesz. – Halál, hol a te fullánkod (a bűn)? Utolsóként töröltetik el a halál, a bűn következménye. – Egy paradoxon a végére: fáradozásotok nem hiábavaló. Ha a paradoxon egyik végén ez áll: Nem tudtátok, hogy ott is arat, ahol nem vetett (tehát a talentumokkal el kell számolni)? A másik végén: Nélkülem semmit se tehettek és még: az üdvösség az embernek lehetetlen, de nem az az Istennek. A páli kijelentés a két végletes pont között van.  Valahogy igaz lehet, teljes odaadással dolgozni, mert az üdvösség azon múlik, és imádkozni Isten irgalmáért, merthogy az üdvösség rajta múlik, az ő kezében van.  

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412678163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása