Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.12.31. 19:32 emmausz

Újév elé

Elhagyva-megőrizve
Ami az idő múlását illeti: Jelentem, az első hetvenegy évem letelt. Tizedik unokánk születése közeleg.
Azt szoktam mondani, hogy az új évben nem kezdek új életet, mert még a régit se fejeztem be.
Haladjunk csak szépen, sorjában.
Pál azt ajánlja, hogy vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg (1Tessz 5,21). Ez elég programnak.
Mert tőle tudjuk: sokszor nem azt tesszük, amit akarunk, a jót, hanem amit nem akarunk, a rosszat.
És azt is ő kötötte a lelkünkre, idézem: „törekedjetek a szeretetre”.
A többit meg halljuk minden misén: őáltala, ővele és őbenne…
A kérdés, hogy mibennünk van-e ő, és mi vajon őáltala és ővele?... Várja igenlő válaszunkat.
***
Még mindig Mórát olvasom. Kicsit O’Henryre hajaz a humora.
De nem hajaz rá annyiban, hogy amerikai kollégája világnyelven írt, Móra, pedig a világon szétszórt és itthon élő magyarok nyelvén. O’Henry stílusa próbál érzelemmentes maradni, Mórából pedig kiszakadnak az érzelmek.
Az amerikai messzebbről nézi hőseit, Móra közel engedi magához, érzelmeihez is. Így rozsdás-vas korszakunkban nem számíthat akkora érdeklődésre, amely méltán megilletné. Hamar elintézik kortársaim azzal, hogy nyálas. Pedig csak úgy nyálas, mint az erős színeket felvonultató naplemente: érzelmeiben nem giccses, hanem hiteles.
Néhány gondolatforgács a kötetkéből: „Akiknek kihullott az írói tejfoguk, azoknak már csak az áll jól, ha szerénynek tettetik magukat.”
MF olvashatatlan kézírásával birkózik szedő és lektor. Sz.: Mit írt ide? Vakmerő? Esernyő? Lektor: Eszmeerő. (MF megjegyzi: Abbizisten nem is lehetett más, hiszen Sári János hentesmester beszélt a csirkeadóról, s neki mindig ilyen szép stílusa volt. (GYM megjegyzi: Az értelmiség soraiból ma is képesek néhányan olyan fentebb nemben írni, hogy mondataiknak aligha van értelmük.)
MF még hozzáfűzi: Senkinek olyan szép sajtóhiba-gyűjteménye nem volt, mint nekem van... Én csak azokért vállalom belőle a felelősséget, ami tetszik az olvasónak. Ami nem tetszik, arról azt kell gondolni, hogy jól volt írva, csak rosszul volt szedve.   
***
Nincs új a nap alatt: MF írja: Mári most már olyan fönt hordja az orrát, mintha ő hajtaná a Göncöl szekerét. Én egy másmilyet ismertem: … mintha ő fújná a passzát-szelet.
***
FB-ra feltett mondatomat blogomban megismétlem: Minden kedves rokonunknak, barátunknak, azoknak, akik felkeresik az oldalamat, és azoknak is, aki nem keresik fel, áldott, gazdag új esztendőt adjon az Ég!

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7113537221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása