Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2018.10.24. 06:47 emmausz

2018 - 1956

Tegnap felkerestük a Hadtörténeti Múzeumot. Néhány hetet folyamatosan el lehetne tölteni benne, ha a magyarázó szövegeket valaki el szeretné olvasni és a teljes anyagot részleteiben megszemlélni. A néhány órás ott tartózkodás arra volt elég, hogy meggyőződjünk arról, hogy a különféle korok miként fáradoztak azon, hogy a fegyverek gyilkoló erejét, a lövegek tűzerejét hogyan fokozhatnák. Elképzeltem, hogy a szép piros nadrágos, kék sujtásos huszáregyenruhát milyen rövid ideig viselte tulajdonosa. Egészen addig, ameddig kézitusában le nem kaszabolták. Utóbb a ruhák nyomorultabbak lettek, de a fegyverek hatékonysága hatalmasra nőtt. Elképzeltem, hogy a kiállított torpedó, a hajók, repülőgépek, a kézifegyverek: kardok, tőrök, szuronyok, pisztolyok, géppuskák, ágyúk és tankok hány emberéletet semmisítettek meg. Meglepett az a találékonyság, amellyel az emberiség a hallatlan leleménnyel a fegyverek legkülönbözőbb nemeit megteremti.
Nem tehetek róla, nekem az amerikai bomba, az orosz, a francia és a magyar egyaránt szörnyű.
Hazatérve a tévében láttuk az Andrássy úton az 1956-os forradalom emlékére összesereglett tömeget. A Terror Háza előtt állították fel az ünnepi emelvényt. Megint csak az ember ember ellen való feszülésének a színhelye. Az Andrássy út 60-ban iszonyatos barbárságok történtek. Rendben van, hogy emlékezünk az elmúlt idők barbarizmusára, de mellé kellene tennünk valamiképpen az emberi jóság arcképcsarnokát is. Azokat az aktusokat, amelyek a társadalmaknak hasznára voltak, amelyek lehetővé teszik, hogy örömmel töltse el az odalátogatók szellemét, felüdítse, és bátorítsa pozitív cselekedetekre, értelmes életvitelre…
***
Öt éves vicc. (olyan vicc, amiért a Rákosi-korszakban öt évet lehetett kapni.) Tegnap említette beszédében Schmidt Mária. Valahogy így hangzott:
Régészek találgatják, hogy hány éves lehet egy előkerült múmia. Az amerikaiak szerint 2600 év körüli, az angolok szerint 2800 éves lehet.
A magyar ÁVH is nyilatkozik:

– Megállapítottuk, hogy a múmia 2354 éves tíz hónapos és öt napos. Nyolc fia volt, akikből hét értelmiségi lett, egy pedig anyagmozgató. Felesége otthagyta, maga meg vérmérgezésben halt meg.
A külföldi szakemberek hitetlenkednek:
– Hogy tudták ilyen pontosan körvonalazni a múmia életének eseményeit, történéseit.
Az ÁVH-sok:
 – Bevallotta.
***
Sógorom, Laci atya: A misszió legegyszerűbb formája a személy méltóságának tiszteletben tartása. Ahogyan ránézek a Másikra, a Másra, ahogyan megszólítom, hallgatom és válaszolok, már evangelizáltam, vonzottam (vagy taszítottam).
            

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1214319007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása