Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.01.05. 11:55 emmausz

Pesszimizmus és optimizmus

Miket nem ír 1905. december 24-én Móra Ferenc a Szegedi Naplóba!?
Pl. ezt: „Hasztalan zengünk himnuszt az angyalokkal: a világ még ma sincs megváltva, vagy igazabban: ez a mi világunk még nincs megváltva. A krisztusi szeretettel ellenséges hatalmak soha nem vettek nagyobb diadalt az emberiség felett, mint a mi napjainkban. Hazug, hitetlen és szívtelen társadalom; gazdagság, amely szeretetet nem ismer, szegénység, meg csak gyűlöletet ismer: ez a mi világunk. S ha valaha, ezen az estén kell éreznie a mi világunknak a maga hitványságát, s látnia a maga szomorú végzetét. Az ajkakon a vidámság himnusza cseng, de a szívekből akaratlan jajkiáltás szalad föl, kopogtatván az égen, melyen hiába vigyázzuk a betlehemi csillagot: mikor lész újra eljövendő világnak Messiása?”
A kiegyezés után vagyunk, és a gazdasági fellendülés után és alatt. A millennium után vagyunk, a századforduló után vagyunk. Még nincs nagy háború, még regnál Ferenc József, még nincs elkövetett merénylet a trónörökössel szemben. Még nincs rádiósugárzás, legfeljebb ha tölcséres gramofon járja. Van viszont hatalmas arányú elvilágiasodás, szélesre nyílik a szegénységet és gazdagságot elválasztó olló. Ez kb. Molnár Ferenc világa, A Pál utcai fiúk világa, a Nemecsekek és Csetnekyk világa.
Meglepő olvasni a fiatal Móra kifakadását, bár az író-költő forradalmi életkorban leledzik. Igaza azonban kétségbevonhatatlan. Az, hogy ki van megváltva és ki nem, már idéztem Angelus Silesiustól. Nem ismétlem meg. Azt se gondolom, hogy az gazdasági különbségek ollója bezárult. Legfeljebb ha a szegények köre szűkült, a társadalmi szolidaritás pedig növekedett. Ma is élnek mély  szegénységben emberek, és bármilyen furcsa, mindig is fognak élni. Ez persze senkit nem ment fel semmi alól. Mégis az év kezdetén VD mai posztjából vágok ide egy részt, mert a hit fontosságáról szól, és mert lényegesen optimistább Móránál. Idézem: „Nincsen jó sors és nincsen balsors, mondogatom magamnak, istenközelség van és istentávolság. Az aggódás hitetlenség, vagy udvariasabban: kishitűség; hiszen nincsen tragédia és nincsen szerencse. Nincsen véletlen... Lelki béke van” (vagy éppen hiányzik békétlen korunk megannyi emberéből – teszem hozzá a teljesség kedvéért).

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8914537958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása