Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.03.17. 10:42 emmausz

Kokk elvtárs, rosszul lássa a problémákat

Tíz éve halt meg Koch Sándor virológus, a (vírusos gyermekbénulás - gyermekparalízis - elleni) Salk-vakcina előállítója, később az amerikai Sabin-cseppek hazai előállítója. A róla szóló, korábban olvasott emlékkönyv után a vele készült interjúkötetből szemezgetem azokat a morzsákat, amelyek Koch úr humoráról beszélnek.
KS piarista diák volt, gyermeki születtek, elvált, újraházasodott, boldog életet élt. A Sodrás utcában lakott a Pasaréten. Köszönőviszonyban álltunk egymással. Az interjú idején 81 éves, dohányzik és oxigénpalack áll mellette. 18 évesen szokott a bagóra. Vannak nagyon komoly kitételei is a humorosokon kívül.
- „Olyan államban tudok hinni, amelyiknek a tisztségviselői úgy gondolják, hogy nekik nem elsősorban jogaik vannak, hanem főként feladataik és kötelességeik…”
- „Amikor megtanultam írni-olvasni , egyszer csak rádöbbentem, hogy fogalmam sincs a világról, én hülye vagyok, ezért sokat kell tanulnom. Most 81 éves vagyok, több ezer könyvet elolvastam, jól körülnéztem a Földön, és most már biztosan tudom, hogy tudatlanként fogok meghalni, hiszen a világot máig is csak egy icipicit sikerült jobban megismernem.”
- „A jobb vagy a bal félteke túlsúlyra jutása teszi az egyik embert nem e világból valóvá (művésszé, költővé, tudóssá stb,), a másikat pedig szakadatlanul aktív világátalakítóvá (technokratává, politikussá stb.)”
- Szoc. idők: „Az új rend képviselői mondták sokszor: »Kokk elvtárs, rosszul lássa a problémákat«.”
- Párizsi tartózkodása idején francia főnöke, (M. Lwoff) kérdezi tőle: „Maga miért affektál? Mondom, én nem affektálok. Dehogynem, mondja, nem raccsolva beszéli a franciát. Rögtön elkezdtem raccsolni. Na látja, mondta, tud maga rendesen is beszélni.”
- A forradalom idején a Bécsből hazatérni kívánó emberek ellátást végezte egy hajón. „Amikor hazajöttünk – mondja – a MAHART-tól kaptam egy levelet, na nem köszönetképpen … hanem, hogy hiányzik négy pokróc.”
- „Takátsy Gyula plexilemezbe furkált lyukakat, kipolírozta szépen, és csöpögtetőket csinált injekciós tűkből. Tehát kitalált egy új szerológiai munkamódszert, amit most úgy hívnak, hogy Mikrotiter, amerikai szabadalomként fut a világban, mert egyik disznófülű kollégája zsebre dugott egy garnitúrát és kivitte…”
- „Eléggé összemaszatoltuk a világot… Amióta engedetlenségünk büntetéseként elküldtek minket a Paradicsomból, onnan kezdve romboljuk, ahol érjük. Nem azért kaptuk, hogy kifosszuk, hanem hogy gondoskodjunk róla.” 
- „Az orvostudósok ismerve a géneket, rögtön belepiszkálnak... a kozmoszt teleszórják űrszeméttel... a kémikusok jóvoltából hulladékhegyekkel árasztják el  a földet... kivágják a fákat, letarolják a földet.
Nem szeretnék a saját unokám lenni.”
- „A világ egy nagy önszabályozó rendszer. Ebbe piszkál bele minden tisztelet nélkül az almába harapott, a következményekre nem figyelő gőgös, tudálékos ember.” 
- „Az evolúció ma is folyik. Nem vagyunk még teljesen átépülve a két lábon járásra, csak megszoktuk, és valahogy már nem szeretünk négykézláb járni.”
- „Mikor is élünk mi? Úgy látszik, csakis éppen az aktuális pillanatban, mert az elmúlt pillanat velünk együtt hal meg, hogy helyet adjon új énünk és a következő pillanat születésének. Ez egyben azt is jelenti, hogy sohasem késünk le arról, hogy megtaláljuk az Istent, noha ezt sokan csak az utolsó pillanatokban, a halálos ágyukon teszik meg.
Holnap folytatom. 
***
A tévében láttam egy előadást. A Centrál Kávéház tulajdonosa, egy protestáns férfi beszélt sok mindenről: Többek között arról, hogy Isten személyválogatás nélkül szeret, éspedig nagy erővel. Minden jót tőle kapunk, és azért kapjuk, hogy továbbadjuk. Ha így teszünk, egyre jobb életünk lesz, ha megtartjuk a jóságot magunknak, megsavanyodunk, keserű magánnyá válik sorsunk. Ehhez csak annyit: A puding próbája az, hogy megeszik.
Jó étvágyat! 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014694022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása