Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.04.03. 05:35 emmausz

Rügyezés

Gimnazista koromban barátommal kirándultunk a Budai hegyekben. Tavaszt volt. Hazafelé megtetszett egy vadgesztenyehajtás. Rügyező ágacska volt, és olyan erősen mézgás, mintha a mézesüvegből húzták volna ki. Letörtem, hogy hazavigyem vázába.
Zuglóiak lévén a 67-es villamossal jöttünk haza, a csapóajtajánál szívtuk a friss levegőt. Így érkeztünk el a Thököly úton a Mexikói úti kanyarig. A kanyarban megálló volt. De nemcsak a mi villamosunk állt meg a megállóban, hanem érkezett egy szerelvény az ellenkező irányból is. Mi elmerülten társalogtunk. Egyszer csak a szembejárat csapóajtajánál álló tinilány odakapott a rügyező ágamhoz, és egy mozdulattal kitépte a kezemből.
Mindkét járat elindult. A lány még mosolygott, mi meg vissza.
Hogy végül hogyan tudott megszabadulni a faág mézgájától, azt sose tudtam meg.
Ez a régi történés azért foglalkoztat, mert a Zaránd utcai vadgesztenye sor éppen rügyezik. Nagyon jó fotót lehetett volna készíteni a kipattanásra váró mézgás rügyekről, ha időben megkeresem a mobilomat, amivel újabban fotózom. De nem jöttem rá rögtön, hogy melyik zsebemben leledzik. Így hát kép nincs, csak szöveg van.
***
Április elsején este hallgatom a vatikáni rádió magyar adását. P. Vértesaljai tudósít Ferenc pápa marokkói látogatásáról. A híradás arról szólt, hogy a jó pápa teljes mellszélességgel a világ migránsai mellett áll, s nagyon elhibázottnak véli a tőlük való elzárkózást. Úgy értékelte, hogy aki kerítéssel elzárkózik a migránsáradat elől, az szeretetlenségéről tesz tanúbizonyságot, aminek rá nézve meglesz a böjtje. Ami meglepett, hogy korunk keresztényei elleni támadásokra reagálva is azt hangsúlyozta, hogy 300 éve a Katolikus Egyház is radikálisan járt el a más hitű emberekkel szemben: minden vallásnak megvannak a fejlődési szakaszai. Szó se róla: persze megvannak.
Azért nem akkora öröm, hogy gyilkolásszák hittársainkat, noha tudjuk, Krisztus előre megmondta: Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak.
Mondják, hogy árnyalni kell az effajta közlést. Hát árnyalom.               
***
Napok óta keresem, melyik szöveghez tartozik, az „amit tetszik akarni”. Azt hiszem ehhez:
„Mindegy, hogy kuruc vagy labanc, amit teszik akarni, csak üssenek.” A kereskedő megfogalmazása, akit hol kurucnak véltek, hol labancnak, és mindig megkapta a magáét. Egyszer aztán a fenti módon fakadt ki.
De lehet, hogy Kern András előadásában hallottam a Halló, itt VasEdény? egyik mondataként.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6214735595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása