Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.04.14. 10:58 emmausz

Virágvasárnap és paradoxon

A virágvasárnap az egyik meghatározó mozzanat Jézus megváltó életművében. Igazán felvezeti az utolsó etapot, amikor is végbe megy szenvedéstörténete.
Virágvasárnapon bevonul Jeruzsálembe. Nem gyalog, de nem is lovon. Szamárcsikó hátán.  Olvasom Emmerick K.-nál, hogy a sokaság két részre szakadt. Egyesek köntösüket terítették az útjára, mások a mások köntösét. Jézus meg is jegyzi övéinek, hogy akik saját köntösüket terítették az útra, azok mellé állnak utóbb, akik pedig nem saját köntösükkel tisztelegtek, azok nem.  (Úgy is lett.)
Bár üdvrivalgással fogadták, az ellenséges érzelműek gondoskodtak róla, hogy ne jusson hozzá szomját csillapítandó italhoz. Márpedig hőség volt abban az időszakban.
Harmadrészt a hangos hozsannázás ellenére Krisztus megrendült és szomorú volt. Tudta, hogy mi vár rá, és hogy a hejehujázás ellentétben áll azzal, amit később előadnak vádlói. Nem paradox a helyzet?  Dehogynem az: Az ünneplők örülnek, az ünnepelt nem.
A nap érdekessége, hogy a nap evangéliuma maga a passió. Tehát elhangzik Jézus teljes szenvedéstörténete, és halála.
Valakitől Isten azt kérdezte, hogy örül-e Jézus keresztfájának? Az illető válaszolt rá valamit. A kérdésre adott válasz végső kicsengése az volt, hogy örülünk kell Jézus végtelen nagylelkűségének, mert keresztje nélkül megváltásunk nem következett volna be. Tehát valamiképpen a keresztnek is örülnünk kell, mert eszköze volt az értünk szeretetből elviselt kínhalálnak. Hát ha van paradox helyzet, ez igazán az.
Köreinkben beszélnek szerencsés bűnről (felix culpa), mely ilyen megváltót érdemelt.
Jézus folyamatosan megbocsátást kér kínzóinak, azt hangsúlyozva, hogy nem tudják, mit cselekszenek.
Fára szegezve megígéri az egyik latornak az üdvösséget.
Mint Izajás jövendöli, nem nyitja panaszra ajkát.
Halkan imádkozik a részeg katonákért, akik a fára szegezik.
Emberi testben elszenvedte a halálba vivő kínokat, isteni lelke folytán viszont elsőnek támadt fel a halálból.
Méltán állapítja meg róla az ügyeletes százados: Ez tényleg az Isten Fia volt.
A századosnak igaza volt, csak az igeidőt tévesztette el. Az Alfa átment Ómegába, Feltámadt az öröklétre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8514763250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása