Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.04.24. 13:14 emmausz

Nehéz az élet, Bihari!

A helyesírás liberalizmusát hozta a 2015-ben közzétett magyar helyesírási szabályzat 12. kiadása.
Korábbról úgy emlékeztem, hogy „a magyar címzés megadásánál a Magyar Posta címzésmintái szerint kell eljárni”. A mostani szabályzat már nem is foglalkozik a címzésmintával, de deklarálja, hogy bizonyos szabályokat enyhít, fakultatívvá tesz. 596/6. p. A 602. o.-on azt rögzíti, hogy bizonyos esetekben s különféle okokból sor került egyes szavak írásának a megváltoztatására. Ilyen, hogy a szaknyelvre bízza, hogy ha másként akarnak írni egy szót: pl. első fokú ítélet – elsőfokú ítélet (bírósági gyakorlatban), vagy pl. fekete doboz, ill. feketedoboz (repülőgépen) stb.
Ilyen az egyházi szaknyelv által egybeírtként deklarált szenttéavatás, a korábbi szentté avatás szóval szemben. Egy egyházi témájú kéziratot ennek értelmében javítottam, eltérően a helyesírási szótárakban javasolt írástól. Valakik úgy vélték, hogy rosszra javítottam a jót.
A dolog azért kellemetlen, mert bár liberálisabbak a szabályok, könnyen eshet torz megítélésre a korrektor munkája, mert hiába írható valami többféleképpen, mindig lesznek valakik, akik a másikfajta írásmódot favorizálnák.
Azt gondolom, nem jó a kiskapuk nyitása.
Legalábbis átmenetileg nem.
Ha a közvélemény hozzáidomul a szakemberek által diktált szabadossághoz, akkor majd talán nem tekintik hibásnak, ha egy kötetben kissé szokatlan, de megengedett szóalakkal találják magukat szemben.
Az egyházi nyelvben sok ilyennel találkozhatunk:
Ált. forma             /egyházi használatra javasolt formula (SZIT)
---                           /elsőáldozás    
mozgalom           /(Fokoláre) Mozgalom
Korinthosz          /Korintus   
miatyánk              /Miatyánk
hiszekegy              /Hiszekegy
üdvözlégy              /Üdvözlégy
Érdekes módon a SZIT-füzet nem foglalkozik a három imádságnév kisbetűs formájával (Hogy létezhet-e olyan, amikor a kis kezdőbetűs alak a megfelelő.)
őszentsége            /Őszentsége (pápa)
rituálé                     /rituále
------                        /szent ostya /Szent Ostya/ (Szerintem nincs profán szentostya, csak Szentostya van.)
szentszék               /szentszék  (eh.-i bíróság), de Szent Szék (Apostoli)
tábor-hegyi            /Tábor-hegyi (nem értek egyet vele)
tridenti zsinat        /Trentói Zsinat (ezzel se értek egyet)
Getsemáne-kert    /Getszemáni-kert
Viszont megegyeznek abban, hogy a kat. ünnepek kis kezdőbetűsek legyenek.  A gyakorlatban viszont szereti a Könyvkiadó (SZIT), ha nagybetűs a Karácsony, a Húsvét, a Nagyhét, a Nagycsütörtök, a Pünkösd stb. Ha akarom, igaza van, mert a tisztelet okán minden szó kezdődhet kapitálissal. Én irtom ezeket, különösen a személyes névmások esetén nem Ő, hanem ő, nem Hozzá, hanem hozzá stb.
Ja kérem, nehéz az élet, Bihari! – mondta egykori munkatársam.
Lehet, hogy a korrektorokra gondolt?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr314783916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása