Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.07.22. 19:18 emmausz

Oda megyünk lakni, ahol Wifit kapni

E. meséli az unokáink generációjáról. Megfigyelhető, hogy a mai kisgyerekek tévében, interneten nézett meséi csupa tökéletes individuumból állnak. Nincs hétpróba, nincs vándorút viszontagságokkal, nincs létért folyó harc, nincs felemelkedés, nincs boldogságkeresés. Nincs.
Hova vándoroljon, aki helyből tökéletes, minek annak a próba, aki legyőzhetetlen, minek a létért való harc annak, aki harc nélkül mindent megkapott, hova emelkedjen, aki a topon van, miért keresse a boldogságot, aki úgy véli, hogy a másokon való uralkodás maga a boldogság.
Csupa készen kapott sablonok, superman-ekkel, pókemberekkel, legyőzhetetlen tűzoldókkal stb. A kisemberek ezeket utánozzák. Mondanék neki valamit, de hárít: Tudom.
Hogy lehet-e azt tanítani, aki már mindent tud, esetleg jobban tud. Még ha csak képzeli is, hogy mindent tud. Aki azt hiszi, hogy több élete van, tévedésben él. Mire megyünk azzal, akinek a vágyai a szupermarketekből kielégíthetők, és ki is elégíti őket; akiket a számítógép, az internet nevel, legalábbis szolgáltat mintákat számukra, és akik az okostelefonjukkal társalognak.
Új generáció ez, más veszélyek leselkednek rájuk, mint az elődeikre.
Akit a reklámok befolyásolnak, akiket az impulzusvásárlás gépszíja magával ragad, nehezebben fog kapcsolatot tartani a világgal. Nem marad rá ideje (mert persze hiába gondolja, hogy több élete van – nincs).
Az elidegenedésnek már mi is a részesei vagyunk. Erre akkor jöttem rá, amikor beláttam, hogy a tévé működési rendszere meghaladja ismereteimet. Azóta „a helyzet csak fokozódott”.
- A kapott digitális fényképezőgép összes manőverezési lehetőségének csak a töredékét használom.
- A klaviatúrát gépelésre használom, de a billentyűfunkcióknak csak a töredékét ismerem.
- Ugyanez áll a számítógépi szoftverekre, az okos telefonra és még hosszan sorolhatnám.
Az alapok nélküli információ-özön szétszór.
Elvész benne, aki belemerül, ráadásul tanácstalan maradhat alapvető kérdésekben.
Még felvetem, hogy egy mai okos telefon mennyiféle eszközt tesz feleslegessé.
Minek vonalas telefon? Mindig velem van a mobil.
Minek karóra? Nálam van a mobil.
Minek térkép? Nálam van azt útvonaltervező mobil.
Minek a fényképezőgép? Nálam van a mobil.
Minek a társasjáték, minek a pasziánsz? Nálam van a mobil.
Minek a tévé meteorológiai jelentése? Nálam van a mobil.
Minek az összes lexikon?  Nálam van a mobil.
Minek a tévé? Nálam van a mobil.
(Tudom, sok mindent kihagytam. De hát nem ismerem valamennyi funkcióját. Lásd fentiek.)
S ha meguntam a kütyüt, arra is van megoldás.
Ma már mobilhajító világbajnokság is van.
A dobáscsúcs közelíti a 100 m-t.
Unokáink ott szeretnek nyaralni, ahol van wifi.
Nagy elismerésem viszont, hogy egy részük hozzálátott az országos kéktúra teljesítéséhez.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2514975500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása