Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.08.09. 13:38 emmausz

Földgömb és éggömb

Örültem az Édes Anyanyelv c. szaklapnak, de nem írtam le, hogy miért. Elsősorban a fejtörők miatt. terjedelmi okokból csak idézek belőlük, hátha valakinek kedve támad a megoldások megkereséséhez.
1. Szópárok hétbetűs megoldásait kell keresni, amelyek egymásnak anagrammái. Pl.
földgolyó – anyagi kárt okozó cselekmény… megoldása: sárteke – káreset
további szópárok:
szemfüles – ecsetel. Megoldás…?
felfogást meghatározó alap – abortál …?
majszol – puzdrás …
krucifix – borzong
mórikálás – sokat érő
szemet tágra nyit – meleg égövi rovar
Ideveszem azokat is, amelyeket még nem tudtam megfejteni:
zajos mulatozás – latin eredetű férfinév
egyházi ének – valakit népszerűsít
Ha valaki visszajelez, holnap megadom az általam megfejtettek megoldását.
2. Három mássalhangzó azonos sorrendben követik egymást a meghatározások megoldásaiban.
 földszint feletti
ami már megtörtént 
csíráztatott aszalt gabona
csodálkozás, elképedés
Északi helység Beregszászhoz közel (erre nem jöttem rá)
Európai állam
megérdemelt, jogos
szóba hoz
vitamin, kultúra és milliomos előtagja lehet
Jó szórakozás ebben a változatosság kedvéért újra kánikulai melegben.
***
Joby (Jób)? Talán ez a neve a plébánost helyettesítő indiai papnak. Ma a vértanú Stein Edit (Benedikta nővér) ünnepe van, aki Európa társvédőszentje, talán egyházdoktor is. Azért említem, mert a misepalást színe a vértanúságra emlékeztető piros. Képzeljünk el egy fiatal, barnaarcú, szilfid termetű feketehajú papot, óaranyszínű kehellyel a kezében, fehér fal előtt, kárminvörös palástban, amint ránk mosolyog. Sajnálom, hogy nem készült róla valahogyan fotó. Örült volna neki Paul Gauguin is, mert megjelenése szimbolista színfoltokból álló kompozíciót mutatott.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2615002562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása