Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.08.23. 05:56 emmausz

Tovább gyorsuló idő

Ígéretemhez híven tovább szemezgetem az olvasásokkal foglalkozó írásokat. Szilágyi Zsófia írja: …nehéz eldönteni, hogy élményt nyújtsunk-e a magyaróráinkon, vagy ezzel a tantárgy komolyságát veszélyeztetjük; szeretnénk-e olvasókat, vagyis leendő kultúrafogyasztókat nevelni, hogy a könyvkiadókat tegyük boldoggá; hajlandóak vagyunk-e beengedni a kortárs irodalmat az iskolába, akár a korábbi korszakok íróinak a kárára is.
A mai gyerekeket folyton szórakoztatni kell… több ingerre van szükség a figyelem fenntartásához.
Bartusz-Dobosi László írásából:
Egyre jobb, egyre nagyobb, egyre távolibb dolgok kellenek. Egyre jobb technikai eszközök, egyre nagyobb házak és autók, egyre extrémebb utazások, és legfőképp egyre szélesebb virtuális terek. Ahogy Spengler mondja: az ilyen korok – mint a mai is – hatalmas épületeket emelnek. A tömegek korszaka a nagyméretűség [mit mondjak: Nézzünk ez EU brüsszeli épületkomplexumára], a kolosszialitás korszaka. Ami tehát ezek alatt van, az már nem érték. Mi felnőttek beletanultunk ebbe a világba, de a gyerekeink már ebbe nőnek bele… Harry Potter. Narnia, Percie Jackson stb. varázsvilágába merülnek el.
A cikkek felvetéseit olvasva a tényfeltárást követően a tennivalók felé fordul az ember figyelme.
Tanulságok.
Többet olvas a ma embere, mint a korábbi.
Zsebből informálódhat okos telefonját használva.
Az olvasás szeretete pozitív élményekhez van kötve, és nincs korreláció az olvasási kedv és a tanulmányi előmenetel között.
Hiteles elvek nélkül nincs jó irodalom.
Hiteles tanárok nélkül nincs vonzódás a könyvekhez.
A mai íróknak helyet kellene adni az irodalomkönyvekben.
El kellene jutni odáig, hogy a közfelfogással szemben nem a még több pénz megszerzése az ember értelmes életcélja, hanem az emberségében való fejlődésé.
Erre hajaz Kodály megállapítása (már idéztem korábban), miszerint nehéz eldönteni, hogy egy zene mitől jó. Az embernek belső igényességét kell kulturálni, hogy kapaszkodókat kapjon az egyre több megragadásához.              

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3515020754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása