Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.10.04. 06:13 emmausz

Górálás a szavakkal

Hogy virtuóz zenész Vásáry Tamás, azt eddig is tudtam. De hogy írónak is kiváló, azt csak hatalmas önéletírásából tudtam meg. Olyan korképet tükröz, amely szinte kiköveteli, hogy egyszer film forgatókönyv alapja legyen, netán filmsorozaté. Itt mégse ennél szeretnék most elidőzni, hanem annál a szókincsnél, azoknál a tájnyelvi megnyilvánulásoknál, amelyekkel operál. Nem élhetek az egész műből való merítés eszközével, csupán az eddig olvasottak során elém kerülő szavakat írom ide, olyanokat, amelyeket az értelmező szótár sem ismer:
szamárkos ujj;
dürücköl;
pampucolás;
hajteresz…
 

A zeneakadémián beszélgetnek. Ezt írja: „Mi, mi történt? – válik elő a növendéknyüzsgésből egy iteti-fiteti orr, amellyel hol a szemüvegét fickantja helyre, hol a szuszkaságát próbálja kitöffenteni Virizlay Misi, a csellista. 
Ezt tegye át valaki angolra.     
Aztán meg a cívisváros környéki tájszólásban kezd párbeszédeket feleleveníteni.
„Na vígre, mán ti is eljöttetek, pedig itt se jobb ám, mint a városban. Nehogy aszt higgyítek, hogy itt aztán lóginázatjátok a lábatokat. Mi mán ugyan megcsináltuk a munka nagy ríszít… itt nektek is kell dógozni…” ..Tán titeket kivíteleznek az ellensígek? Assziszitek előkelősködhettek itt, húzogathatjátok az orrotokat, hát akkor meg minek jöttetetek ide, a városban is elkerülnek a gípek… annak a vín kurvának kell a flanc meg a kocsi!...”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7815191702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása