Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.10.11. 06:17 emmausz

Interruptum, azaz megszakítás

Megszakítottam a Vásáry-életmű olvasását befejezvén az első vaskos és jó nehéz kötetet. Megszakítottam, mert beleolvastam Dávid Katalin Emlékiratok c. munkájába, és azonnal felfaltam a kötet felét. Ő is érzékletes stílusban számol be egy hasonló korról és annak történéseiről, mint Vásáry. Mégis egészen más hangsúlyokkal találkozik az olvasó. Ezekből szemezek néhányat.      
- Az Oktogonnál így kínálja a lapokat a rikkancs:
SZABAD NÉP a MAGYAR NEMZET?
SZABAD SZÓ a NÉPSZAVA?
DEMOKÁCIA hetenként egyszer.
LUDAS a MATYI! (Ez utóbbival Rákosira utalt.)
Hát igen. Ezek a rikkancsok!
Magam meg azt hallottam a szoc. időkben az Örs vezér téri aluljáróban, hogy  legszebb ajándék a NÉPSZABADSÁG. Ez is igaz.
- Máté fiamék lakásukat nagyobbra akarták cserélni, de nem sikerült. Így szóltam férjemhez „Légy szíves, beszélj anyádékkal, intézkedjenek onnan föntről. Ennél okosabbat már nem tudok kitalálni.” Férje, Gyuri néhány nap múlva: „Fölhívott valaki telefonon, hogy tud ajánlani egy négyszobásat a Hegedűs Gyula utcában. Nagyszerű lakás, különben a lakás abban a házban van, amelyben születtem. Hát lehet ennél kedvesebben üzenni az égből? – kérdi a szerző. És azt felelem neki, hogy nem.
Anyám Szent Margit közbenjárását kérte eredményesen 1956 elején, de a legutóbbi ingatlanvásárlás is az égiek segítségével történt.     
- Valahol azt írja Dávid Kata, hogy az édesanyja gyerekeiért egyes tagjait ajánlotta fel Istennek. Egy alkalommal ezt jegyezte meg a szüle: Lányom, valamiféle bajból menekültél meg, mert gyulladásba jött a szemem, és a szemem érted van felajánlva.
Megjegyzem, tíz gyermeke volt.
Megjegyzem nekem is szoktak a tagjaim rendetlenkedni, és négy gyerekünk van.
- Az ostromlott BP-en kószálva egy ruszki katona meglátta és elvette DK karóráját. A vele lévő ruszin lány rákiáltott az oroszra oroszul: „Nem szégyelled magad, az édesanyjától ajándékba kapott órát elrabolnád tőle!” Mire a baka visszaadta neki.
- Egy GPU-s markába került. Sorsa meglehetősen bizonytalanná vált. Tört németséggel folyt közöttük a párbeszéd.
Katalin elmondta, hogy vezetékneve Dávid.
A szovjet kihallgató: Armenszki? Találkoztam Erdélyben Dávid nevűekkel, azok örmények voltak.
Mire Kata: Igen, azok a rokonaink lehettek, én is örmény vagyok.
A GPU-s: …én is örmény vagyok.
Kata kapott tőle egy doboz Nivea krémet, és igazoltatása ezzel befejeződött.     
- Dokumentum értékű igazolást ad a sokat támadott pápák, elsősorban XII. Piusz mellett felsorakoztatva érveit.
Én meg megjegyezem, hogy békétlen világunk minden korunkbeli pápát kifogásol, és már-már nagyon unalmas ez. Most éppen Ferenc pápát macerálják.
Számonkérik rajta, hogy nem tökéletes.
Milyen alapon?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5415216922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása