Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.11.13. 04:23 emmausz

Egy antológia bűvöletében

Nem emlékszem rá, hogy valaha ekkora vonzást éreztem arra, hogy egy könyvet olvassak tovább és tovább. A Mindszentytől szóló antológia pedig ilyen. Megismerem azt a kort a bíboros szemüvegén keresztül is, amelyben cseperedtem. Egy helyreigazítás mégis kikívánkozik belőlem a poszt elején. A kötet megidézi a Kő az úton c. verset, s Prohászkát nevezi szerzőnek. Nem tudom, mitől ment át a köztudatba ez a fals adat. A verset a német Maria Fesche írta, Turmezei Erzsébet fordította, és valamiért Prohászkának adták a szerzőséget. Tévedés. 
Lapozzunk.
Mindszenty tudta, sejtette, mi vár rá a Rákosi-érában. Elé ment. Köröztetett egy négymondatos anyagot országszerte, melyet leközölt a legtöbb világlap, s melyben félreérthetetlenül állást foglal saját ügyében.  Ezt írja:
Nem vettem részt semmiféle összeesküvésben.
Nem mondok le érseki tisztemről.
Nincs vallanivaló és semmit sem írok alá.
Ha mégis megtenném, az csak az emberi test gyengeségének a következménye, s azt eleve semmisnek nyilvánítom.
” (59. o.) No comment.

Készül elfogatására is. A nyugati rádióadóknak továbbít egy papjaihoz szóló, kitartásra buzdító levelet (hangvétele hasonló az ószövetségi Makkabeus fivérek elszántságához), ezt letartóztatásának a napján beolvassák mindenütt a külföldi rádiók.
Bízik a szentek közösségében égen-földön. Amikor anyja biztosítja róla, hogy sokan imádkoznak érte, így reagál rá: „Mindjárt édesanyám szavai után kezdtem a visszafizetést, és imádkoztam azokért, akik értem imádkoztak. Ezt a szokásomat még folytatni akarom halálomig, és remélem, folytathatom majd az örökkévalóságban is.” (71. o.)
Az észak-amerikai magyarokhoz írt helyzetelemzése máig érvényes. Ebből idézek: „Az Egyház mai mély válsága ne ijesszen meg bennünket. Túlságosan és sokáig ráhagyatkoztunk az ősi múltra épült, a családi és nemzeti folytonosságba beágyazott keresztény hitre. E beágyazottság azonban csak támasz lehetett, de nem volt sem maga a hit, sem annak záloga. Minden egyénnek, minden nép minden egyes nemzedékének újra és újra meg kell küzdenie a hitéért úgy, mint Jákobnak az Isten angyalával. Nem szabad elereszteni az alkalmakat, a lehetőségeket még halálos fáradtság miatt se, mindaddig, míg Isten meg nem áld bennünket. Ez az Isten akarata. Isten fiatal. Övé a jövő. Ő nemcsak a múlt, a hagyományok, a valamikori nagyságok tudója vagy féltékeny vigyázója, hanem az újnak, a fiatalnak, a holnapnak az előhívója egyénekben és népekben, akik nem adják föl magukat. Ezért nincs helye a csüggedésnek. ... Százados, tragikus és hősies küzdelmekben hazát vesztettünk… Több százados törökdúlás ment át rajtunk, és a nemzet testén hordta súlyos következményeit: az elernyedtséget, a betelepüléseket. 1849-ben saját dinasztiánk tiport el bennünket orosz csizmával. A végzetes Trianont követte a még végzetesebb kiszolgáltatásunk Jaltában és 1956-ban a nemzetgyilkos kommunista rendszernek.”  (72-73. o.)
Egyfajta elkényelmesedésről ír, ma még jellemzőbb ez a fajta viselkedés. Rátapint a Jaltában elfogadott status quo embertelenségére. A kommunistákat nemzetgyilkosoknak nevezi. Kérdem én, a népeket beolvasztani akaró folyamatos és máig ható törekvés nem éppen ilyen nemzetgyilkos tendencia?
Dehogynem.
Ami pedig a hitre igaz (minden egyes nemzedékének újra és újra meg kell küzdenie a hitéért) a kultúrára is igaz. Kodály emlegeti, hogy minden generációnak meg kell küzdenie a kultúra megszerzéséért. Nagyon gyorsan elillanhat az értékekre való fogékonyság, s társadalmi méretűvé dagadhat a nihilizmus, a humánus eszmék félredobása talmi, gagyi portékákra cserélése. 
Ezért kell észnél lennünk, nincs több életünk, csak egy.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1515304024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása