Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2019.12.06. 11:33 emmausz

Coda

Még több Mikulás:
- A legtöbb Mikulás a szlovákok között van. A szlovák Mikulás név Miklóst jelent. Miklós püspök röviden ejtve: Mikulás.
- Sokan próbálkoztak azzal, hogy megnyerjenek ügyüknek: Legyek intézményük Mikulása, a templom Mikulása, csapatuk, osztályuk Mikulása. Soha nem vállaltam. Nem akartam Mikulás lenni, és sikerrel vertem vissza a többé-kevésbé erőszakos felkéréseket. Mert hát ilyen alapon, akit Álmosnak neveznek, annak kötelességszerűen naphosszat ásítoznia kellene, az Ibolyáknak egész életükben nagy szerénységről kellene tanúbizonyságot tenniük.
- Volt egy fickó, akit anyja rám bízott. Az illető bőven felnőtt korú, de fogyatékos valaki volt. Vele kapcsolatban két emlékezetesebb esemény történt. Alkalmanként eljátszotta, hogy ő gyerek, és nyomatékosan értésemre adta, hogy a gyerekek ajándékot szoktak kapni. Így kerültünk a közeli üzletközpontba, ahol kb. 800 ft árában vettünk neki ezt-azt. Blokkolja a pénztáros. 16 000 ft. Mondom a nőnek: Lát itt a kosárban valamit, ami miatt ennyi a végösszeg? Nem látott. Módosította. Vajon egyszeri eset volt, vagy valamennyivel máskor is megrövidítettek? Tudja csoda.
- A másik alkalommal egy édességboltban kötöttünk ki, fogyatékos „barátommal”. Mondom neki: kapsz egy méretes csokimikulást. Ő elégedetlenül vakargatta a fejét. Decemberben történt, egyszer mégis csak meglátott csokinyuszikat az egyik polcon. Rám nevetett, és ezt mondta: Kell a fenének az a hülye mikulás, a nyuszi sokkal jobban megéri. Vegyél belőle nekem kettőt. 
Ha én fizetem, akkor neked csakugyan megéri – gondoltam magamban.                  
- Apánk nekünk gyerekeknek elmesélte, ami testvérével esett meg annak idején. A Déli vasút mellett laktak. Egyszer, amikor az öccse a lépcsőházban tartózkodott, a fordulóban megjelent a Mikulás és a láncot csörgető krampusz. A kisgyerek úgy megijedt, hogy összecsinálta magát.
Történt, hogy apánk egyik öccsével, keresztapánkkal felkerestük gyerekkori házukat. Bementünk a lépcsőházba is. Ott megkérdeztük tőle: Igaz, X. bácsi, hogy kicsi korában, amikor meglátta a krampuszt itt a lépcsőfordulóban, akkor „be tetszett kakálni?” (Sic!)     
Nem emlékezett.
Lehet, hogy nem is ő volt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5515340900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása