Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.02.22. 04:01 emmausz

Senki nem tud semmit

Olvastam egy könyvet (Gerd Theissen: Nyomon követtem). A végén a főhős álmot lát. Azt álmodja nagyjából, amit az ószövetségi Dániel vázol fel könyve 7. fejezetében.
Dániel nem álmodik, neki látomása van. Négy szörnyet ír le a látomásokra jellemző laza körvonalakkal. A négy szörny:
Az első egy vérengző oroszlán,
a második egy medvére hasonlító valami,
a harmadik egy négyfejű párducszerű szörny szárnyakkal, mint a sas,
a negyedik pedig mindent maga alá gyűrő sok-sok szarvval rendelkező valami.
Az általam olvasott könyv találóan egy hatalmas poliphoz hasonlónak írja le.

A szörnyek egy-egy birodalmat jelképeznek.
A birodalmak rendre megbuknak, s az Ősöreg veszi át a világot, stul-stül.

A Biblia lábjegyzetében a vadállatok sorra:
Babilon,
Méd és
Perzsa Birodalmak,
végül a hellenista államok.

Engem megfogott a kép, mert korunkra is vonatkoztathatom.
Oroszlán az angolok jelképe,
medve az oroszoké,
birodalmi sasról a németség jut eszembe,
a mindent bekebelezni akaró szörnyeteg, amely egyre csak fal és fal, a maradékot pedig eltapossa, bőven rá illik a globalisták olthatatlan mohóságára.

Ne legyen igazam.
Utóbbiról azt írja Dániel, hogy nagy dolgokat beszélő szája van, hadat visel a szentek ellen, és diadalmaskodik rajtuk, míg el nem jött az Ősöreg és igazságot nem szolgáltat. Ez a vadállat felfalja és összezúzza az egész földet. Sokat beszél a Fölséges ellen, megtiporja szentjeit, azt hiszi, hogy meg tudja változtatni az időket és a törvényeket. De aztán leül a bíróság, hogy hatalmát elvegyék, összetiporják és mindörökre megsemmisítsék. A földet meg átadják a magasságbeli szentjei népének…
Most már tudjuk, hogy mi lesz, de hogy addig mi lesz, azt továbbra sem tudjuk.
Írva van (mármint az Újszövetségben), hogy mikor jön el a vég, azt egyedül az Atya tudja, aki még a Fiúnak (Jézus ugye) sem adta tudomására.
Teológusi vélemények szerint halálunk alkalmával kiesünk a matéria világából, így számolhatunk vele, hogy kinek-kinek a halála idején jön el a vég. És ennek az időpontját sem tudjuk.
Egy okos teológus véleménye szerint pedig a próféciák nagyjából fele-fele arányban tükrözik a valót, éppen annál fogva, hogy érzékeik számára alig lefordíthatók a transzcendens tapasztalatok.
Ez így eléggé laza. Nemde?

Szép napot!  
***
Laci atya: Ma már az egyházon belül is bátorság kell felvállalni a katolikus tanítást és az igazságot. Könnyen népszerűtlenné és célponttá válnak, akik ezt teszik!     
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115485942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása