Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.09.19. 21:56 emmausz

A trombita

A trombita szépen formált rézfúvós hangszer. Nem fogom itt szakszerűen leírni milyenségét, megtalálható minden szaklexikonban. Inkább csak azt emelném ki, hogy a mai eszemmel inkább trombitálni kellett volna tanulnom gyerekkoromban, mint hegedülni. A trombitának a szépségét jól megmunkált korpusza adja, de növeli értékességét a színesfémből való mivolta is. A sárgaréz az aranyra hajaz, napfényben csillog, miként a  hangszer hangja is.
Van abban valami felemelő, amikor megszólal egy trombita. Hangosabbat kiált, mint aki fújja. Használata alighanem könnyen megtanulható.
A harci trombita inkább férfiakat juttat eszembe, a nők pedig inkább a trombitakoncerteket.      
Zuglói lakásunk szomszédságában élt és trombitált egy Hupka nevű srác. Nem használt pisztont (hangfogót), legalábbis úgy éreztük.
A trombitások is a cikizők célkeresztjében vannak. Filmvígjátékok visszatérő epizódja rézfúvós zenekar előtt citromot nyalni. Garantáltan elindul a tagok nyálképződése.
Miért írok ma a trombitáról? Mert Levi unoka ezt a hangszert kezdi tanulni. Addig-addig próbálkozott, mígnem rájött, hogy a gombok segítségével hogy kell eljátszani a Megfogtam egy szúnyogot c. dalocskát. Lehet, hogy hosszasan összenő hangszerével?
Remélem.
***   
E-mailben érkezett.
„A nagymama olyan nő, akinek nincsenek saját gyerekei. Szereti azokat a kisfiúkat és kislányokat, akik a mások gyerekei. A nagyapa olyan, mint a nagymama, csak éppen férfi. Sétálni megy a kisfiúkkal, és érdekes dolgokról mesél nekik. A nagyszülőknek nincs más dolguk, mint vendégségbe jönni. Öregek, ezért nem szabad túl sokat szaladniuk és ugrálniuk. De el tudnak vinni a vásárba vagy a vidámparkba, és sok pénzük kell, hogy legyen, hogy annyit ülhessünk a körhintán, amennyit csak akarunk… Amikor sétálni mennek velünk, megállnak, hogy megnézzenek egy szép levelet, vagy hernyót. Soha nem mondják, hogy: „Mozogj gyorsabban”. Szemüveget hordanak, és ki tudják venni a fogaikat. A nagymamáknak nem kell nagyon okosnak lenniük, de tudniuk kell a választ az olyan kérdésekre, mint például: „Miért kergetik a kutyák a macskákat?”, vagy „Melyik oldalon van a hernyó feje?”… Mindenkinek kéne találni magának egy nagymamát, mert ők az egyetlen felnőttek, akiknek van idejük a gyerekekre” – írja egy kisgyerek.

Talán igaz, talán kitaláció, de kedves, ezért raktam ide.
***
Zene. J. Haydn trombitaversenyének 3. tétele.
https://www.youtube.com/watch?v=ASB6hFUat4g&list=FLcDrpVfL1DnG7neKlVywYqw&index=1756
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3016207344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása