Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.10.01. 03:17 emmausz

Lehet

Lehet, hogy minden engem érdeklő és közzé tehető anyagot már megírtam az elmúlt, közel másfél évtizedes blogolás során? Nem tudom.  Mindenesetre gyanús, hogy témáért egyre többször fordulok más szerzőkhöz. Mentségemre legyen, hogy nem vagyok vele egyedül. Sokan idéznek olvasmányélményükből. Hogy mit hoz a jövő, nem tudom. Ma mindenesetre ezt választom. Kertész Imre könyvét befejeztem. Ráismertem itt-ott, hogy hallottam már az írott szöveget: az író (személyes felolvasása) hangján szólal meg bennem egy novella (Jegyzőkönyv). Egykor a szerkesztőségben háttérrádiózva hallgattam a mester ízes felolvasását.
Prokop Péter írásából (Boldogasszony) szemezgetek. Azt írja, hogy „akinek túl jól megy, elkényesedik, lenéz, könnyen elzüllik. A telehas unalma, a jövőért való küzdés hiánya szüli a fiatalkorú bűnözők, betörők, randalírozók egyre elviselhetetlenebb hordáját.” (134. o.) A könyv keletkezése idején hol volt még a fizetett, kilóra megvett őrültségeket skandáló felheccelt csürhe, amelynek ma sajnos kortársai vagyunk. Bizony ott leselkedik a háttérben a káoszteremtő gazdag elit, amely nem akar színt vallani évtizedek óta, viszont jól tudja, hogy a minden ellen lázadó fiatalokat kell beszervezni bulijaiba, amelyek oly sok kárt okoznak a föld lakóinak. Nb.: A diabolosz jelentése: megosztó.  
Továbbá azt írja, hogy „mindegy, hogy szószékről vagy olvasóállványról halljuk az igét, szájba vagy tenyérbe osztjuk az Úr testétEgy a fontos, megfogan-e bennünk a tanítás és megszületik-e belőlünk a jóság.” (135. o.)  Mióta a járványhelyzet miatt katolikus hívek kézbe kapjuk az Eucharisztiát, többen ellenvéleményüket hangoztatták. Nekem a hivatalos egyház véleménye a mérvadó, de az áldozópap Prokop már a múlt században a mindegy mellett teszi le a voksát. Szerintem is mindegy.
A ringló virágporával való keresztezés hozta létre a pikáns kopaszbarackot.” (Vö. 137. o.)
Nem tudtam.
A művészíró humorára vall a következő: „Az égieknek is mintha volna humorérzékük, s nem törődve a választékos ízlésű műveltekkel, Szicíliában egy bóvli vásári portéka szeme lábad könnybe, hogy vele sírva megvigasztalja a bajban levő siracusai asszonyt… Márvány-pieta vagy giccsmadonna: az előtte térdelőnek csak szimbólum.” (153. o.) Ha meggondolom, a feszületek művészi értéke is hatalmas szórást mutat.
Ki érti meg, mit jelent nekünk magyaroknak a Nagyasszony, keserves történelmünkkel, énekeink mélabús melódiájával együtt. S egyben mindegyik nemzet azt hiszi, hogy az ő tisztelete a legnagyobb… az olasz úgy vonzódik feléje is, akárcsak a földi anyjához. A taljánnak az édesanya a  minden… Mamma.” (152. o.) Tudomásom szerint 36 ország tekinti égi pátrónájának Máriát, köztük Szlovákia is, védőszentjük a Fájdalmas Szűzanya.
***
Hajnalban már nemcsak hátralévő életünk első napja lesz, hanem októberé is, indul a negyedik negyedév.
***
Zene.   Hogy jól induljon az év utolsó negyede, álljon itt Paganini/Liszt La Campenella. https://www.youtube.com/watch?v=Hf2MFBz4S_g

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5416222868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása