Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.10.12. 19:43 emmausz

A

Az érettségiző a közhely szerint olyan lámpalázas lett, hogy képtelen volt elindítani szóbeli feleletét. Könyörögve kérte tanárát, hogy segítse ki zavarából, és indítsa el neki a feleletet. A tanár erre segítségül azt mondta, hogy „A”. Hogy ez katalizátorként hatott-e, arról nem szól a fáma. Lehet, hogy valóban elindította a feleletet, de az is lehet, hogy végképp belesült a tanulóban minden tudás. Én az ilyen mondatkezdő A-t katalizátornak nevezem, mert elősegíti a folyamat beindítását, minthogy csak folytatni kell a kezdést.
A mai napon két könyvben lapozgatok: mondanom se kell, hogy Prokopot még mindig olvasgatom, de kétkötetnyi Márait is kaptam. Történelmi regényei (4 db) sorakoznak benne. Folytattam emezt, belekezdtem amabba. Még tart a FülesBagoly néhány kitöltetlen négyzethálója is, és ha végképp sok időm marad, itt a jigsaw-puzzle vagy egy rakás pasziánsz fajta, és még a mahjongg.               
A mai napon éltem valamennyivel, mert sűrűn esett az égi áldás: sétáról végképp nem lehetett szó. A pandémia miatt eleve remeteéletre vagyunk kárhoztatva, amit tán könnyebb elviselni, ha az ember azt látja, hogy jobb itthon maradni, mint esőn ázni.
A séta azért hasznos, mert fotóanyagomat feldúsítja a barangolás közben érdekesnek ígérkező témák fényképezése. Persze megtehetem, hogy nyolc helyiségből álló lakásunkban keresek valami szokatlant, de vajmi kicsi rá az esélyem, hogy egy sose mutatott szegletet sikerül lencsevégre kapnom.
Az általam olvasott könyvek is elég rendszeresen elindítják az eszem kerekét, de hát azzal se lehet naponta előállni.
A múltban történt családi vagy közösségi események egy részét már megírtam, más részük pedig nem hiszem, hogy közérdeklődésre tarthat igényt. Lám, már Kölcsey is úgy tudta: „régi kor árnya felé, visszamerengni mit ér?” Inkább akkor a folytatása: „Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort.” Rendben volna. Csakhogy, a jelenkor rendkívül kaotikus. Az értékőrzésre felesküdött konzervatívok és az értéket vitató és erkölcstől elszabadult, csak az érdekekkel törődő liberalizmus éppen a mostani időben vívja – ki tudja meddig tartó – élethalálharcát. Ma megjósolni, hogy mit hoz a holnap, vagy csak a ma délután, kissé bonyolult. OV-ról gondolom, hogy szerinte akinek a jövőről nincs elfogadható víziója, az megfosztja magát attól, hogy értelmes életet éljen. De mint említettem tegnap, „az a három év, ami nekem még hátra van” – (dixit pater Benkő SJ) -, inkább csak arról szól, hogy próbáljam megőrizni még meglévői erőimet. Unokáimnak még hasznára lehetek, ha Isten is úgy akarja. Most várjuk a 11.-iket.
A mai posztra tán ennyi elég is.
***
Zene.
A Katolikus Rádió Ajándékkosár c. első száma egykor nekem volt címezve. Ajándékba a Beatles  I’m down c. szerzeményével kedveskedtek. Most én is ezt teszem azoknak, akik hajlandók meghallgatni.
 https://www.youtube.com/watch?v=ixHAajcTfVE   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2016236852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása