Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.14. 05:49 emmausz

Írók és témák

Szabó Feri új könyvében is előjön visszatérő témája, az erósz, de most mellé nem a halál misztériumát veszi, hanem az agapét. Hamvasnak tulajdonítja azt, hogy ő Junggal szemben a férfi és nő szerelmét nem tekinti arányosnak, (ami szerint nem történne más az szerelem kiteljesedésében, mint a két fél találkozása). Hamvas szerint a szerelem misztériuma éppen az, hogy a tökéletesen más férfi és a tökéletesen más nő, akinek világhelyzete, eredete, természete, alakja, célja és végzete tökéletesen idegen és más, ez a két egymáshoz képest teljesen aszimmetrikusan elhelyezkedő lény, ez a kettő találkozik és olvad egybe. Magam is elcsodálkoztam rajta, hogy hogy van az, hogy a korábban egymástól idegen két ember kijelenti, hogy ezután egymáshoz tartoznak, s egymás szövetségeseként kívánják életüket leélni. Persze van ebben bővben biokémia is, de a Gondviselés is benne van, amennyiben összetereli a két felet, és egymásra irányítja figyelmüket.     
Levinas szerint „szeretni annyit jelent, mint a másikat félteni, és gyengeségének segítséget nyújtani. Nem meghódítani, nem megragadni, nem alávetni, hanem – mindenekelőtt – arcát simogatni.” Sz F. hozzáteszi: A filozófus főleg a női arcra céloz. És Gánóczy: Az én gyönyöröm örül az ő gyönyörének is.
Aki igazán szeret, nem azt várja, hogy a másik teljesen odaadja megát, hogy birtokolhassa, hanem ő adja magát, és azt akarja, hogy a másik LEGYEN, minél több élétet akar biztosítani neki. A szeretetben a teremtő szándék nyilatkozik meg. (M. Nédoncelle)
Az erószról szóló fejtegetését Feri versének egy versszakának megidézésével fejezem be:


Jézus! Égesd tisztára szívemet,
Add hogy egészen a tied legyek
de ne kelljen elhagynom Angyalom!
Ha lehet, kössünk alkut örökre:
Végy fel mindkettőnket Szívedbe!
                                     (
in: Sasszárnyakon)

***
Aki olvassa blogomat észreveheti, hogy szívesen olvasom velem egykorú vagy idősebb szerzők köteteit. Segítenek elém élni az öregkor egyes fázisait. Amikor olvasom, hogy PP feje lüktet, szédül vagy éppen fáj a feje, zúg a füle stb, azt tapasztalom meg, hogy más miképpen viszonyul élemedett kora kihívásaihoz. Ez a szolidaritás és empátia segít engem is élni. Leírásaikban tapasztalom, hogy nem vagyok egyedül. Más is érzett hasonlóképpen, mint én. Olykor még tán tanácsot is kapok, hogy miként kell ezeket a kor- és kórtüneteket kezelni, legalábbis megismerem, hogy a szerzők miféle választ adtak az őket ért meglepetésekre.
***
Zene: Mozart G-moll szimfónia 1. tétel. Anyám kedvenc muzsikája volt a K.550-es opus.
https://www.youtube.com/watch?v=wQSFh8qW1VI        

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4616336464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása