Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2020.12.18. 05:13 emmausz

Tanulok ettől-attól

- Szent Ferenc int egy testvérnek: Gyerünk prédikálni!
Hazatérve csodálkozik a fiatal barát: Senkihez se szóltunk egy szót se!
Az élet maga a beszéd – hangzott a fejbe kólintó figyelmeztetés.
- Tanulhatunk a dusnoki bunyeváctól is, aki, míg szakadt az zápor, így szólt: Mi csak a tetőről gondoskodjunk.
- Tanulhatunk Prokoptól is, aki Szt. Ferenc nyomán a pénzt az ördög ganajának tartja. Így ír: A pénz kényes szerető, elvárja a vele való törődést. Tartogatva elöregszik, bankban devalválódik, befektetése elsikerülhet, az érte épített villát kirabolhatják, a könyvkiadás során elúszik. A pénzforgatás turkálás a tehéntrágyában. Majd hozzáteszi: Én könnyen hárítom, de mit csináljon az, akinek vajas kenyérért könyörögnek gyerekei...   
- Tanulhatunk a Pireneusokban nyáját terelő pásztortól, akivel a püspök szóba elegyedett a réten. Havazásra állt az idő. A pásztor kérdésre elmondta, hogy csak délután fog esni. A püspök megjegyezte, hogy milyen jó, hogy pontosan tudja, mitől változik az időjárás. Míg így dicsérte a pásztort, az hárította: Nem, atyám, reggel meghallattam a meteorológiai jelentést.  
***
Az egyik keresztrejtvényben találkoztam ezzel a szófordulattal: Illa berek, nádak erek.
Kisgyerekként is ismertem, de bennem így rögződött: Illa berek, nád a kerek. Ugyan nem értettem, hogy mi jelentősége van annak, hogy a nád kerek. Miért nem inkább hosszú vagy hajlékony? Sokat nem töprengtem rajta, mert mindjárt az első szó sem bírt értelemmel: Illa. Mi az, hogy illa?
Abban maradtam magamban, hogy hihetőleg nem jelent többet, mint az ingyom-bingyom táliber, tutáliber máliber vesszőcske.
Az emlegetett piktortégla barlangban énekeltük (Sz. I. rögtönzött dallamára?) a 129. zsoltár részletét, amelyet Sík Sándor műfordított. „Lelkem eseng az Úr után, jobban, mint éji őr a virradat után.”
***
Sajnáljatok. A könyv, amelyet olvasok kilencven deka. Épp elég megtartani.
***
- 60 éve ezen a napon hunyt el apánk, és 20 éve anyánk. Nyugodjanak békében!
- A most olvasott könyvem 90 dekás. Elég fárasztó megtartani.
- Fegyvergyárat épít hazánk. Nagyon nem örülök neki. Biztos, hogy erre van szükségünk. Sose kerüljenek bevetésre a gyilkológépek, lőszerek.
***   
 
Zene.
Soha nem volt még ilyen áldott éj. A változatosság kedvéért ez egy angol eredetű nóta.    
https://www.youtube.com/watch?v=kxrzi2Ay_Nk

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9716349046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása