Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.02.05. 14:38 emmausz

Idő(tlenség), bogár, zene

Eltűnődöm az idő múlásán. Szabó Feri és Prokop Péter után én is elgondolkozom azon, hogy ha
találkoznék mindig idősnek látott apámmal, aki 49 éves korában hunyt el, ugyan minek szólítanám magam így hetvenöt felé közeledve. Persze műprobléma ez, de érdekesen világít rá, hogy mennyire relatív még az emberek közötti viszonyok alakulása is. A földet kreáló Isten egyszerre fiatal és öreg. Időnkívüli.
Azt gondolom, hogy akiknek élethossza lényegesen meghaladja az átlagos életkort, azok úgy tekinthetnek az ajándék évekre (léttöbblet?), mint az idős színész az jutalomjátékra. Ugye utóbbi azt jelenti, hogy a meghirdetett este bevétele egésze az ünnepeltet illeti. Nemcsak a taps, hanem a bevétel is. Amikor egy hosszú életet élő ember ajándékokat kap, jó kívánságokat, tortát, pezsgőt, megemlékezéseket, olybá veheti, mint színész a jutalomjátékot. Persze ez az ünnepeltség csak akkor élvezhető, ha az ünnepelt korához képest elfogadható egészségi állapotban leledzik. Mert különben úgy jár, mint az idős színész, aki így fakadt ki: Fiatalkoromban nem volt mit enni, de pedig lett volna mivel, most már volna mit enni, de nincsen mivel. (Ugye kajákra és a fogaira célzott.)
***
Az egyszeri pap – Erdős Matyi bácsi – így kárpálta tanítványát, aki nem akarta agyoncsapni a legyet: - - Mi vagy te, hindu?
Ő jutott eszembe, amikor a napokban két büdösbogarat (mezei poloska) szedtem össze a lakásban s dobtam ki papírzsebkendővel megcsippentve, ma meg egy fátyolkát. Utóbbi eredménytelenül harcolt az ablaküveggel, s nem értette, hogy ha előtte világos a tér, miért nem tudja birtokba venni. Segítettem rajta. Boldogan(?) elrepült.
Megjelenése nekem azt jelezte: Itt a tavasz. A mogyoróbarkák ráfelelték: Igen, már közeleg.
***
FB-on találtam.
Liszt műveinek tagadhatatlan szépsége, azt hiszem, abban rejlik, hogy a zene iránti szeretet felülírt nála minden egyéb érzelmet. Néha kissé messzire megy, letegezi, sőt néha csak úgy a térdére ülteti a zenét, de mennyivel többet ér ez annál a tartózkodó viselkedésnél, amikor egyesek úgy tesznek, mintha éppen most mutatkoztak volna be a zenének. Ez utóbbi biztosan illedelmesebb magatartás, de hiányzik belőle mindenfajta hév. A féktelenség és a fesztelenség Liszt zsenijére nagyon is jellemző, s jóval többet ér, mint a tökéletesség, még akkor is, ha ez utóbbi fehér kesztyűt visel.” (Claude Debussy, 1903 )
Egyetértek Debussyvel. Liszt Ferenc csakugyan modern zeneszerző, nagy újító, aki zenekart csinált a zongorából, ha éppen kedve szottyant hozzá.         

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5016417052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása