Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.03.16. 05:21 emmausz

Ünnepnap után

Balázs Géza idézi Kapiller Ferencet, én idézem Balázs Gézát, mert mindketten idézik Somogyi Győzőt, aki Salföldön él, ott gazdálkodik, ott művészkedik. Ezek után lássuk, mint vélekedik Somogyi Győző. Ezt nyilatkozza: Az írástudók hivatása: A magyar nemzet most vigasztalásra szorul. Csak szeretni szabad.” Igaz, hogy ezt jó másfél évtizede mondta, de igazsága ma még talán hatványozottabban érvényes.
Mert igaz, hogy sok mindenért akár ki is húzhatnánk magunkat, de itt van a mi nyakunkon is a világjárvány. A vele folytatott hatalmas napi küzdelem minden szép törekvésünkből gyököt von, sorainkat ritkítja, családjainkat fájdalommal tölti el. Ha másért nem, a találkozások ellehetetlenülése folytán.
A program tehát nagyon is életszerű: A népesség társadalmi méretekben vigasztalásra szorul. Csak szeretni szabad.
A szeretés sokaknak okoz fejtörést. Mi is az, hogy szeretni? VD szerint nem érzelem, hanem munka: „A pék kenyeret süt, a pék szeret.”
Ennél azért komplexebb a fogalom. Szeret, aki helyesen kívánja és teszi a jót mindazokkal, akiket elér, és így közvetve azokkal is, akiket nem ér el. Ehhez az attitűdhöz – gondolom – pozitív érzelem is társul, ha nem is alapvető része. Inkább a szeretés kapcsán kialakuló valami az érzelem, ám igen személyes.
***
Olvasom, hogy a Kossuth-díj mai összege szűk 20 millió ft. Az azért nem semmi. A nagy K.-díj ennek a kétszerese. Hogy érzékeltessem, mekkora összeg 40 millió ft, kb. annyi, amennyiért egy kisebb telket s rajta házat lehet kapni az agglomerációban. Magyarán, ha egy kitüntetettnek éppen lakásgondja van, azt nagyjából megoldja.
Nincs okunk ezért az irigykedésre.
Végtére is minden embernek szüksége van lakásra, és a statisztika azt mutatja, hogy előbb-utóbb többnyire sikerül is a többségnek megoldani a lakhatását.
Nemzeti ünnepünk lezajlott. Csendben, ahogyan a jelen helyzet diktálta.
A kitüntetésekről eszembe jut egy, még a Kádár-korszakban megjelent szilveszteri élclap kiugró nagy betűkkel szedett szlogenje: A konyak az a nemzeti ital, amelyet a nép a megbízásából megválasztott képviselőkön keresztül fogyaszt. Ennek a megfelelője: A Kossuth-díj és társai az a nemzeti elismerés, amelyben a regnáló vezetők által kijelölt közismert polgárok egy része részesül.
Sokan életművük elismeréseképpen vehetik át ezeket a díjakat.
Még sokkal többen életük munkája elismeréseként válnak díjazottakká.
Utóbbiak NYUG-díjban részesülnek.               

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5216466080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása