Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.03.27. 08:27 emmausz

Nem várok holnapig

Az a jó a zsidó viccekben, hogy figyelni kell rájuk, különben nem esik le a tantusz, nem jön a poén. Ezt tapasztaltam, amikor álmosan próbálkoztam a szösszenetek követésével. Ugyanez tehát a rossz is bennük. Vagy figyelsz, vagy minek olvasod.  Azért a végére értem a füzetnek, és ígéretemhez híven még néhány poént elhelyezek az alábbiakban:
1. A parvenü vásárolt egy kertes villát. Büszkén mutogatja barátjának:
- Természetesen tűz ellen, tolvaj ellen és jégverés ellen is biztosítva van.
- Jégverés ellen? – csodálkozik a barátja. – Hogyan lehet megrendezni a jégverést?
2. Kohn beavatja fiát a közgazdaságtan titkaiba: - Minden ami ritka, az drága! Egy jó ló ritka, ezért drága is. - De papa – így a fiú –, egy jó ló, amelyik olcsó, az még ritkább! 
3.  Két zsidó ül a vasúti fülkében.- Oj! – sóhajt az egyik.
- Ojojoj! – sóhajt a másik.
Véli az első: - Hagyjuk abba, uram, a politizálást!
4. A tanító elvesztette állását, mert ivott. Az emberek rábeszélik, hogy hagyjon fel az ivással, s akkor majd visszateszik az állásásába.
- Ez is logika? Órákat adok, hogy inni tudjak, és most hagyjam abba az ivást, hogy órákat adhassak?
5. Két zsidó tanulmányozza a színházi plakátot.
- Mondd csak! – így az egyik –, mi az, hogy pantomim?
- Az olyan, hogy az emberek beszélnek, de semmit se mondanak.
6. Ferenc József meglátogat egy fegyházat. Megkérdez egy rabot, hogy hány évet kell elszenvednie?
- Életfogytiglanit, felség.
- Tudja mit, börtönigazgató úr? Én a büntetése felét elengedem ennek az embernek.
Mit lehet tenni? Senki se tudja, hogyan lehet a császári kegyet tettre váltani. Csak a rabbi talál megoldást, akitől végül is tanácsot kértek:
- Felváltva egy napot ülnie kell, és egy napot szabadon lehet.
7. A zsidó betér a vendéglőbe. Evés után fizetni akar. A vendéglősné számol: – Volt egy tojás, hét kopekért, és egy tea zsemlével. Ez is hét kopek, összesen tizenegy kopek.
- De asszonyom, ön téved. - Hét meg hét a tizennégy.
- Lehetetlen - így a vendéglősné. - Másodszor mentem férjhez. Az első férjemtől négy gyermekem van, legyenek egészségesek. Neki az első asszonyától szintén négy. S azután még három gyerekem lett tőle, legyenek egészségesek. Így neki is van hét gyereke, nekem is van hét gyermekem: összesen tizenegy gyermekünk.
8. Bölcs mondásokból: Pénzzel nem lehet oly jól élni, mint amilyen rosszul pénz nélkül.
Ha éhes vagy, nyaljál sót, akkor majd szomjas leszel.
9. Herschel halálos ágyán így szól a fiához: A szent írásainkban megíratott, hogy a Messiás eljövetelekor az emberek a mennyországba indulnak. Izrael gyermekei egy pókhálóból szőtt hídon lépkednek, anélkül hogy egyetlen pókszál kárt szenvedne. Ezzel szemben a gojok egy vashídon vonulnak át, amely alattuk le fog szakadni. Te vagy az én egyetlen fiam, ezért a halál torkában azt tanácsolom neked: menj – biztos, ami biztos – a vashídon át!
10. A bíróságon.
– Hogy hívják?
- Lévy Ábrahám.  
- Hol lakik?
- Inowrazlavban.
- Foglalkozása?
- Ószeres.
- Vallása?
- Már mondtam: Lévy Ábrahámnak hívnak, Inowrazlavban lakom, régi dolgokkal kereskedem, - lehetek maga szerint ágostai evangélikus?

Itt a vége, fuss el véle!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4316481752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása