Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.03.28. 07:32 emmausz

Átállítás

Szombaton napközben átállítottam a 15 db óránkat nyári időszámításra, hogy szemünk szokja: akár már egy órával több is lehetne, mint ami van. Munka közben egyetértettem azzal a véleménnyel, hogy ez a világőrület nevetséges. Minek ide-oda tologatni az időmutatót ahelyett, hogy a munkáltatók számára írnák elő az órával korábbi munkakezdést és -végzést. Mindenesetre megtörtént az átállítás, és este 11-kor még nem akartunk álmosak lenni. Azért aludni tértünk. Nyugtalan éjszakám volt, fel-felébredtem s bámultam a digitális órára, amely túlságosan lassan haladt előre. Közben-közben álmodtam. Hajnalban azt, hogy főiskolán vagyok, de nem diák, hanem egy szőrmók professzor famulusa. Az osztályban félhomály, kapcsolom a neonokat, de csak pislákolnak, vibrálnak. Inkább lekapcsolom a világítást. Vizsganap van. Ahogy megérkeztek a hallgatók, kiosztom a tesztlapokat. Kérésre valamiféle segédkönyvet is. A fiatalság nekilát az izzasztó feladatsornak. Mi meg beszélgetünk a professzorral. Kérdezi, hogy hogy vagyok megelégedve a beszámoltatás rendjével, az osztályozás mikéntjével. Mondom neki, hogy sehogy. Magam az ókori pedagógiát követném, amikor a filozófussal vagy egyéb tudóssal a tanítványai csaknem együtt éltek. A természetben sétálgatva beszélték meg az élet fontos kérdéseit, s kerestek kapaszkodókat a helyes életvezetésre.
A prof hümmögött, s kifejtette, hogy ez ma nem megy. Emőke mamája megpróbálkozott vele, de kudarcot vallott. Én törtem a fejem rajta, hogy ki lehet az az Emőke, akinek már az anyja is tudós volt, de nem jöttem rá. Inkább felébredtem.                   
S ha már felébredtem, megkentem tökmagolajjal a kenyeremet, és bekaptam. Majd tejeskávéval lenyeltem reggeli piruláimat.
É.-ra gondoltam, aki tegnap este lázzal küszködött s egyéb tünetekkel – a koronavírus rosszvoltából.
Megígértem neki, hogy égi közbenjárókat keresek a megsegítésére.
Reggel az ablakon kinézve láttam, hogy a vöröslő fa kezdi kibontani fehér virágait. Éppen ideje.
Még mindig Prokopot olvasom. Van, ami tetszik, van, ami nem. De ez így van jól. Miért lenne mindig neki igaza. Többször idézi Aranytól: „Hazudj, költő csak rajta ne fogjanak.” Én azért többször rajta fogom. Azt írja: „A föld keletkezése óta billió, trillió férfi és asszony született és halt meg.”  Biztos, hogy nem. 1. Ma sem élünk nyolcmilliárdnyian se. Korábban meg sokkal kevesebben éltek. Nem jön össze ekkora tömeg. 2. A mondatból kiderül, hogy P. Nyugaton él. Az olasz szokásosan nőket és férfiakat emleget, a magyar ezt emberek szóval szokta elrendezni. 3. Lány születik, nő születik, asszonnyá csak felnőtt korában lesz a lány, ha lesz.
Van, ami viszont nagyon is tetszik. Lírai pl., ahogy az öregekről ír. „Öreg házasok ballagnak egymás mellett és révedeznek szótlanul, hisz mindent elmondtak már. Majd békésen ülnek a kerti széken. Utolsó gyöngédségük, hogy botjaik végét összeérintik.”
Igen. Ez él, ez szép, ez igaz, ez elhihető.
      

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2916482512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása