Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.04.14. 03:06 emmausz

Utoljára az Igaz ember módra c. kötetről

Ezt a könyvet új állapotban küldte az Antikvárium. Sőt nemcsak olvasatlan, hanem dedikált is ez a példány. Nem az olvasta tehát, akinek szeretettel ajánlotta a szerző, hanem én. Mivel a végére értem, még néhány kitételét megosztom, mert gondolatébresztők a maguk módján. Az idézeteket döntöm, a kommenteket szokásom szerint nem.
- Ha úgy tudsz búcsúzkodni, hogy viszontlátásra a purgatóriumban, elindultál a fölfelé vezető úton. De hogy oda kerülj, a mennyországot kell célba venned – teszem hozzá.
- A pimasz téged vádol engedetlenséggel, törvényszegéssel, míg maga szemrebbenés nélkül hág át minden intézkedést, parancsot. Vö. a farkas és bárány ókori meséjét. De korunk is bővelkedik példákkal. Emlékezzünk ilyenekre: „Na és…!” „Mi az hogy, nagyon is.” Vagy Sztálin pökhendi mondatára: „Ugyan hány hadosztálya van a pápának?”
- A támadó van szerencsésebb helyzetben, mert válogathat eszközeiben. A védekező nem számíthat minden ötletes váratlanra. Kivéve, ha sikerül magához kaparintani a kezdeményezést. Láthattuk egynémely külföldi parlamenti választás kapcsán a szégyentelen aljasságokkal való élést. És a módszerek mintha egyre finomodnának. Észnél kell lenni, és lehet, hogy még az se elég.
- Beletört a bicskám kiirtani a kertemből a gyermekláncfű harsogó sárgáját. Az elérett virág habkönnyű pihéi legyőzték szorgalmas gyomlálásom. Ezzel a szerzőn kívül még néhány ezren eldicsekedhetünk. Egyszerűbb elfogadni a pitypang létét, azt hangsúlyozva, hogy épp ezt akartuk.
- Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Van rá helyes válasz? Szerintem van. S a válasz egyben istenbizonyíték. A tojás a tyúk és kakas meglétének következménye. Ha a tyúk nem költi ki, sose lesz belőle kiscsibe. Ám Isten teremtette a baromfit beleprogramozva az élet továbbadásának képességét. A gordiuszi csomót ez vágja ketté.
- Művésznek és szentnek íratlan joga, hogy kiléphessen az átlagos normalitásból. Talán igaz. Mindenesetre sokan meg is teszik. A szólást én más formában ismerem. A zsenit  nehéz az őrülttől megkülönböztetni. Más formában még: a zsenit az őrülttől csak egy hajszál /lépés választja el.  Az értetlenség kölcsönös. Az átlagember nem képes követni a zseni észjárását, tehetségének csillogását, különös érzékenységét, s viszont. A zseni nem érti, hogy amit ő megél, belát, az másoknak miért nem éppolyan magától értetődő.
PS. Még egy – általam nem olvasott kötete van PP-nek. A Méhecske módra. Majd később. Plus tard.
***
Ma már nincs költészet napja, csak a monoton eső napja (hála Istennek! Nagyon szomjasok a vetések. Ezért, no meg kicsit polgárpukkasztásul egy haikut osztok meg veletek.
Gyerekcsúfoló
Egyik fülem sós
a másik meg paprikás.
Te meg mit dumálsz!?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8716500488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása