Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.04.24. 11:08 emmausz

Tertium non datur

A mai evengéliumi szakasz egy kritikus helyzetről számol be, hogy Jézus egyes tanítványai morgolódtak a tanítása miatt: Kemény beszéd ez, Ugyan ki hallgatja? Jézus is felemlíti: Vannak közöttetek, akik nem hisznek.  És még: Senki se jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki. Rákérdez a tizenkettőre is: Ti is el akartok menni? Péter válaszol: Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten szentje. (Jn 6,60skk.) Már Krisztus korában kettéoszlott a társaság. Egyesek kételkedtek, mások hittek. Krisztus pedig azt mondja, hogy a hit Isten ajándéka.
Pál másutt kifejti, hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse?
Én ettől is tovább lépek. Hogyan hirdesse valaki, ha torkára forrasztják a szavait. Márpedig ebben a fojtottságban nőttünk fel, és mintha mára a Nyugat is ezt visszhangozná. Elindult a folyamat a francia forradalommal, s egyre inkább tért hódít. Ma olyan őrültségeket kellene elfogadni, hogy a csak a fekete élet számít, és társai Pl. hogy soknemű az ember. A kreacionistákat igyekeznek lesöpörni, elhallgattatni, lesajnálni a materialisták. A két tábor ellentéte csakugyan áthidalhatatlan. Vagy azt fogadom el, hogy az anyag tudatosítja egyre inkább önmagát, vagy azt, hogy a világot egy rajta felül álló teremtő alkotta beleépítve az anyagra jellemző változatosságot, egyesekbe az életjelenségeket, a fejlődést sem kizárva. Tertium non datur.
Főiskolás koromban még azt sulykolták az előadók, hogy kerüljük a kettős nevelést. Ismerje csak meg a gyerek a materialista felfogást, és majd felnőttkorában eldönti, hogy ezt követi-e, vagy mást.
Ám máig az a kérdés, hogy egy választható változatból miképpen dönthet egy másik – általa egyáltalán nem ismert – ideológia mellett? Jószerével sehogy.
Marad a páli megoldás: Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot!   
Ez azt jelenti, hogy elő kell állni az általunk hitelesnek ismert jóhírrel, hogy választási alternatíva lehessen minden ember számára. Elő kell állni, minden vételkényszer nélkül. Különben jogossá lesz továbbra is Pál kifakadása: Hogyan halljanak róla, ha nem hirdethető szabadon az evangélium. Márpedig máig hat a Voltaire-től származó makacsság: Taposd el a gyalázatost!
Állandó ellenszélben nehéz feladat a krisztusi tanítás ismertetése. Márpedig ez az „uralkodó szélirány”. Igaz, hogy már a Mester prófétálta: Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak,  Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják. (Jn 15,20) Ám az igaz, amit szintén megjövendölt: A pokol kapui se vesznek erőt rajta (ti. az egyházon).

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7616511384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.06.19. 10:37:35

Mivel te is azok közé tartozol eddig,akik megtűrik a hozzászólásaimat,de nem vitatkoznak velem és nem törlik,szeretném megemlíteni,hogy nagyon szórakoztatóan,színesen és okosan írsz.Lehet,hogy nem írok ezekre,de nem árt ha tudod. Engem elsősorban az istenképzetek és a pszichológia érdekel,ezekhez szólok hozzá. Ha van kedved,nyugodtan reagálhatsz a gondolataimra. (rám felesleges)

"Egy brit papot letartóztattak, mert azt állította, hogy Isten az embert férfinek és nőnek teremtette." Nagyon sok mindent állítunk Istenről,amit valójában mi képzelünk el,ez hívom istenképzetnek. Az idézet önmagában nem is lenne rossz,egyet is értek vele. Azonban rengeteg tévképzetünk van Istennel kapcsolatban,köszönve a zsidóknak és az egyházi vezetőknek.

"Krisztus pedig azt mondja, hogy a hit Isten ajándéka" Ezt azért mondjuk,mert nem tudjuk honnan ered a hit,így végső megoldásként,(mert amúgy jónak tartjuk) Istentől eredeztetjük. Valójában a világegyetem létezése az ajándék,a többi nagyrészt magunkon múlik,ilyen a hit is.

"Ma olyan őrültségeket kellene elfogadni, hogy a csak a fekete élet számít" Nem "csak" a fekete élet számít,hanem a fekete élet (is) számít. Oly egyszerű ám. Az ószövetségben isten kedvencei a zsidók,a szabadulásuk Egyiptomból minden elsőszülött ember és állat halála révén valósult meg. Ezt a mai napig komolyan el is hisszük. Isten tehát kiemelt valakiket. Ezt követjük mi fehér emberek is. Kiemeljük magunkat a feketék mellől és nem vesszük őket emberszámba. A példát pedig a Biblia szolgáltatja,azaz mi is lehetünk rasszisták,mint isten. Ó jaj,istenkáromlás,gondolod. Pedig inkább istenképzet káromlás. Isten nem különbözteti meg az embereket,sem válassza ki egyiket a másikból. Érted?

"A két tábor ellentéte csakugyan áthidalhatatlan." Ez az együgyű gondolkodás azért van,mert Istent úgy képzelik el,ahogyan a zsidók leírták. Ez a fajta istenképzet,magában hordozza,hogy bizonyos emberek nem tudják elfogadni. Minden embernek vannak lelki sérülései,ezeket a sérüléseket mindenki másképp dolgozza fel,másképp próbál vele élni. Ha gyermekként kapsz egy pofont a paptól,lehet utána ateista leszel,de lehet,hogy más istentapasztalat is ér téged,akkor hívővé válsz. Kiszámíthatatlanok a hatások. Szerintem a két tábor ellenségeskedése amiatt van,ahogyan a katolikusok elképzelik Istent. Katolikusok szerint Isten :gyilkos,bosszúálló,kétszínű,éretlen személyiségű.(gyilkos,a víz özön miatt) A katolikusok egy olyan istent képzelnek el,ami megfelel bizonyos lelki sérüléseiknek,ami önmagában nem rossz,hisz e képzet a javukra válik. Csak sajnos ez a képzet végleges,és nem dobják el,mikor már nincs rá szükségük. Mert e képzetek mögött ott a valódi Isten aki valóban a szeretet (nem amit mi hiszünk szeretetnek) istene.

"Vagy azt fogadom el, hogy .." nem és nem. Mindkettő létezik,csak nem úgy ahogyan gondolják. A világegyetem teremtve lett,Isten teremtette. Csakhogy a zsidó keresztény isten messze áll a valódi Istentől,csoda ha a materialisták nem azonosulnak vele? Tehát a katolikusoknak magukba kellene nézniük és változtatni sok mindenen.
süti beállítások módosítása