Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.05.19. 00:31 emmausz

Heuréka

A Google jóvoltából nagyon gyorsan kikereshető egy szöveg, ha meg tudom idézni egy részletét. Ugyanez már meglehetősen nehéz, ha a keresendő valami egy dallam, aminek a szerzőjét és címét nem ismerem. Így jártam egy panaszos hangvételű zongoradarabbal. Amikor először hallottam a Mezzón, nem figyeltem meg, hogy kinek a darabja. Ám Kocsis Zoltán előadásában is meghallgattam valaha, és azóta nem hagy békén a darab visszatérő motívuma. Időbe telt, mire rájöttem, hogy Schubert lehet a szerzője. Ebben az irányban folytattam a kutakodást, és ma nem is eredménytelenül. Megtaláltam a youtube-on, mégpedig Sz. Richter előadásában. A darab egy szonáta, Schubert B-dúr zongoraszonátája, a D960. Ami engem nagyon megihletett, az a szonáta negyedik tétele (Allegro ma non troppo) Annak is a főtémája, mely mindössze hat hang. Szolmizálva: s fmmmm. (Auftaktra indul). Ez az ostinato jellegű motívum végigvonul a tételen, és újra meg újra felcsendül. Látnivaló, hogy ereszkedő hangok sorozata, kifejezetten panaszkodó-fájdalmas zene ez. Jól tükrözi szerzőjének elesettségét. Tudni lehet, hogy Schubert rengeteget ivott, s egész fiatalon (31) hunyt el. Végül is a pestis vitte el. Ez az ember zseni volt és nem is akármilyen lángész. Megérte a hosszas vadászat a youtube-on, mert mostantól kezdve bármikor rákattinthatok, s meghallgathatom.
Ami viszont roppant zavaró, hogy a keresés során a legtöbb zenedarab kereskedelmi hirdetéssel indul, s csak annak a végével kezdődik a darab. Ami pedig már-már elviselhetetlen, a darabokat is megszakítja olykor egy-egy reklám. Hogy lehet így megbecsteleníteni egy művészi produkciót. Ha pedig nem tetszik, adva a lehetőség a hirdetésmentes zenére is, ám az fizetős. Mindent tönkretesz az az átkozott pénz. Aki szeretné meghallgatni, azok kedvéért ideteszem a lelőhelyet.
https://www.youtube.com/watch?v=lncNcNtGkJY
***
A keresésről és a találatról egy hülye amerikai vicc jut eszembe.
A farmer bemegy haverjával az ivóba, és a pultnál tolongó emberek között felfedezi haragosát. Fel akarja hívni barátja figyelmét e tényre, és így szól.
Ide figyelj! Látod azt az embert, akin piros nyakkendő van? A barát: De hiszen, mindenkin piros nyakkendő van.
F.: Látod azt az embert, aki kék pantallót visel? A barát: De hiszen, mindenki kék nadrágot visel.
F.: Na jó, azt mutatom, aki barna csizmát húzott. A barát: Ej, hát mindenkin barna csizma van.
F.:  Hogy magyarázzam? Arról beszélek, aki kockás inget visel. B.: Ugyan már! Mind kockás ingben van.
A farmer előrántja koltját, és egy ember kivételével mindenkit leterít.
Nézd! Aki állva maradt, arról beszélek. Az az ember az, akit én annyira utálok.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2516565366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása