Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.07.02. 11:20 emmausz

In memoriam Hagemann Frigyes

Ma Sarlós Boldogasszony ünnepe van, a vizitáció napja (Mária látogatása Erzsébetnél). A reggeli misét egy diakónusból lett 63 éves újmisés, Őri Imre mutatta be. Néhány napja szentelték, miután felesége meghalt. Tegnap jött ugye a hír, hogy regnumi csoportunk egykori pap vezetője, Hagemann Frigyes elhunyt. Vele éppen a fordítottja történt. Pap volt, majd megnősült.
 1971-ben „összeesküvés” vádjával öt évre ítélték, az öt év maradt, de másodfokon megváltoztatták elítélése indokát „állam elleni szervezkedésre”. Természetesen mindebből semmi sem volt igaz.
A Regnumban az járta, hogy a politika nem ér annyit, hogy a papok vásárra vigyék a bőrüket. Törekvésük a kisközösségek jól megpatkolt vallásos vezetése volt. HF remélte, hogy a hetvenes évekre konszolidálódott annyira a helyzet, hogy többet már nem macerálják a lelkekért harcoló papokat. Tévedett. Az utolsó regnumi per első számú vádlottjává tették.
Hiába fogalmazta meg a házkutatásakor felvett jegyzőkönyvben, hogy panasszal él, mert az egyesülési joggal való visszaélést indokolatlannak, és emberi jogai megsértésének tartja. A bíróság öt évre ítéli. (Ez volt a bíró Bimbó István utolsó dobása, mert még abban az évben meghalt. A bíróságot a regnumiak maguk között csak „bimbóság”-nak becézték.)
HF három év négy hónap leülése után szabadul az akkor a Vatikánnal folyó tárgyalások folyományaként. Mint nyilatkozza, regnumista társaival felvette a kapcsolatot, de ettől kezdve csak egyénileg foglalkozott fiatalokkal. 1975-ben kéri cölibátusa alóli felmentését. VI. Pál pápa megadja neki. 76 őszén nősül. Három lánya születik. Korábbi kapcsolatai megszűnnek, a hivatalos egyházzal való kapcsolata is. Kiábrándult az egyházi vezetésből. Mint írja, egyik püspök kijelentette: „úgy kell annak, aki fejjel meg a falnak”.
A rá emlékező Hetényi Varga Károlynak írt levelében kéri, „ne állítson be úgy, mint hőst. Akkori tevékenységemet úgy végeztem, mint akinek a feje fölött lóg Damoklész kardja.
Reménykedett benne, hogy rá már nem kerül sor. Tévedett.
„Úgy vonultam a börtönbe, mint a sarokba szorított, életét védő szerencsétlen áldozat, aki balsorsát szeretné elkerülni” – fogalmazza meg levelében.
 A regnumi perek több hullámban zajlottak le 1960-tól kezdve. Ezek során tizenkét regnumit összesen hetvenöt évre ítéltek. Bűnük csupán annyi volt, hogy az általuk elérhető fiatalokat katolikus szellemben nevelték a teljesen ellenséges közegben. Bár tagadták hősiességüket, hősök voltak, jel értékű emberek, akik fontosabbnak élték meg elvhűségüket, mint életpályájuk töretlen kibontakozását.
Munkájuk vetése beért.  Az akkor általuk nevelt néhány tucat bp.-i regnumiak létszáma ma több ezerre rúg, és nemcsak a fővárosban.  
HF-ról Hetényi Varga Károly a Papi sorsok a horogkereszt és a vörös csillag árnyékában I. c. kötetében emlékezik meg részletesebben. 90-93. o.)       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6616610796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása