Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.07.26. 11:17 emmausz

Előtte

Nem is tudom, hogy mihez hasonlítsam. Olyan-e, mint egy méhkas, vagy inkább mint a darázsfészek? A nagycsalád minden kiscsalád-része felveszi a ritmust. Ti mikor jöttök? Hozzátok a…? Ne inkább mi hozzuk el? És a férjed mikor jön? De jó lesz…stb. száll az éterbe megannyi WhatsApp-közlemény.
Hát igen.
Eddig mindig jó volt.
És talán ezután is.
Bár óhatatlan a társaság darabokra esése.
Hiába a legkényesebb szegmensek pontosítása. A hivatás, a vállalt munkák, a tanulási időszakok eltérő volta, a háztatarozás, és ki tudja, még miféle – pl. vírushelyzet alakulása – beleköp a levesünkbe.  Mégis azt gondolom, hogy a generációk felnövekedése hozza az egyre nehezebben megvalósuló alkalmazkodást. Ráadásul el kell fogadnunk, hogy jól van ez így.
Jó 50 éve van nekünk egy Fiskars-sajtszeletelőnk (a „sajtvágó”). Mondom a feleségnek: Ha mi meghalunk, és még összejönnek a családok közös találkozóra, nem a tábortüzet, hanem az ötven éves sajtvágót fogják körül ülni. Az lesz a totem, a legáltalánosabban, leghosszabb ideje használt eszköz. Bár egy öreg amerikai asztali ceruzahegyező ugyanígy igényt tarthatna erre a megbecsültségre.
Hogy ki mit ül körül, az igen változó.
Vannak akik a mesemondót ülik körül,
vannak akik a szóló zenészt,
mások a celebet,
az ismert embert,
a tekintélyest ülik körbe,
a messziről jövő embert,
a viccmesélőt,
s pl. a melósok – tapasztaltuk – a tömbbe tömörült sót ülték körül, és dörzsölték hozzá a zöldpaprikát - mikor mit. 
***
Tehát egyre nehezebb az időegyeztetés. Van, aki hétfőn, van, aki csak kedden csatlakozik a csoporthoz, s akad olyan is, aki egyelőre nem tudja, mikor fog ráérni, de vágyik az együttlétre.
Ilyen körülmények között nehézségbe ütközhet akár csak egy összcsaládi fotót összehozni.
Bár áthidalható egy photoshoppal.   
***
Évek óta kísért, hogy Bernáth Aurél kötetének (Így éltünk Pannóniában) két balatoni epizódját felolvassam. Mind a kettő hátborzongató. Az egyik egy padláson végigrettegett vihar, a másik egy veszedelmes átkelés csónakkal a Balatonon égi háborús körülmények között. Korábban nálam volt a kötet, most azt terveztem, hogy kinyomtatom elektronikusan, de nem szerepel a MEK-ben. Hozhatta volna az Országút c. periodika balatoni száma.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016638430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása