Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.09.11. 03:18 emmausz

Kongresszusi böngésző

Évtizedekkel ezelőtt a helyi plébánia megkért olvasmányok elemzésére, s azokról való beszámolók készítésére. Először Böngésző néven tallóztam a lapokban, majd később váltottam Esszencia címre. Mivel mindig én írtam, előbb-utóbb ellanyhult az érdeklődés irántuk. Most azon kapom magamat, hogy az Eucharisztikus Kongresszus naponta megihlet, s spontán kivonatolok nekem tetsző írásokat. Ma is ezt teszem. Az ÚE-ben Böjte Csabával készített interjúból adok ízelítőt. Csaba testvért évtizedekkel ezelőtt ismertem meg egy máriabesnyői konferencián. Egy teremben aludtunk. Fiunk pedig többször alkalmi nevelő bácsiként segített Kovásznán. Nos, mit mond Isten humoros embere?     
- Ferences kisebb (minorita) testvér lettem, mert mint mondani szoktam, nem vagyok olyan okos, mint a jezsuiták, se olyan jámbor, mint a bencések.
- Először húsz gyerek befogadására kaptam engedélyt. De amikor jött a következő, senkinek nem volt szíve őt elküldeni. Ha húszat kihúzok a vízből, nem mondhatom a huszonegyediknek, hogy vigye el az ár.
- A miatyánkot nem azért kaptuk, hogy azért imádkozzunk, hogy amikor a világ összedől, ne fájjon annyira. „Jöjjön el a te országod!” - ezt nem csak imádkozzuk, tenni is kell érte.
- Ha lettek volna kétezer évvel ezelőtt tudósok, vizsgálhatták volna napestig, akkor se találták volna meg a kis Jézusban az Istent. A gyermek Jézust csak hittel lehet átölelni, nem pedig tudománnyal.
- Nem csak azért bízom Ferenc pápában, mert az egy szerzetesnek jól áll. Én zsigerből is ott állok mellette.
- Jézus mindenkit hív. A gazdag ifjú megtartotta a parancsokat, de otthon maradt. Aki Jézussal tartott, az szentté vált… Nekünk is el kell indulnunk.
(Csak remélni tudom, hogy itt a jó testvér nem szó szerint érti az elindulást, mert nagyobb túrákra már nem futja erőmből. Abban bízom tehát, hogy ki-kit a tehetségei szerinti indulásra biztatja a szerzetes.)
- Az is igaz, hogy ő fejest ugrott a bizonytalan jövőbe. Tíz évig élt gondozottjaival együtt hivatalos engedély nélkül. Több mint hatezer gyermeket nevelt fel munkatársaival.
- Volt úgy, hogy négy nővel indult bevásárolni, s azok elengedték a fantáziájukat. Mindenféle élelmiszert vásároltak. A kasszánál izgultak, vajon elég lesz-e a Csaba testvérnél meglapuló rengeteg aprópénz. Kiszámolták, és lejre, banira annyi pénzük volt, mint az áruk összege. Meg is jegyezte Csaba tv: „Uram, tudtam, hogy jó vagy, de hogy ilyen egzakt legyél, azt nem néztem volna ki belőled.”
- Mint mondja, ma sokkal gazdagabbak az emberek, s az ország, nincs szükség újabb gyermekotthonra.    (Hála Istennek!)
***
Az eucharisztikus kongresszus során a különféle helyszíneken párhuzamosan annyi értékes gondolat hangzott el, hogy nincs az az ember, aki befogadhatta volna. Viszont volna értelme kiadni az előadók szájából elhangzottakat. Kisebb formátumú rendezvények rendre élnek az ilyen lehetőséggel. Remélem, hogy ez a gondolat nemcsak bennem fogalmazódott meg. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2916685820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása