Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.10.08. 19:48 emmausz

Ülve olvasok, állva sétálok (többet kellene)

Tegnap megmutattam, hogy mennyi olvasni- és megfejtenivaló vár rám, miközben az intelligens órám bujtogat, hogy keljek fel párnáimról, miként a versbeli özvegy Pókainé Gyulai Pál felhívására.
Kelnék, de maradok, mert egy baráti szívességnek teszek eleget, átjavítgatva egy nagyobb füzetméretű anyagot.
Azzal együtt néhány rejtvénybe belekezdtem, és próbáltam olvasni is a magam örömére.
***
A legjobb fotótémák adódnának a templomunkban. A fehér fal előtt profilban mutatkozó reverendás plébánosunk igen jó kontrasztos kép alanya lehetne. A reverenda fekete gombjai-gömbjei jól érvényesülnek a fehér fal előtt. Valóságos kidudorodó gombsor.
De a maga elé vett aranyszínű monstrancia is megmutatja minden szépségét a reverenda feketéjén. Legalább ennyi a kézzelfogható témagazdagság. Persze bővíthető a kehely és a cibórium eltérő arany színeivel, amelyeken megcsillan a lámpafény, megcikkan a napsugár. A kehely óarany, a cibórium sötétebb. Tán ötvözet, csaknem olyan erősen sárga, mint egy trombita.
E Szentostyát tartó edény a NEK zárómiséjéről való. A benne sokasodó Szentostyákat még Ferenc pápa konszekrálta. Ma fogyott ki belőle az utolsó darab. Itt jelen van a kedvem szerinti pápa tette, Krisztus teste, Zaránd utcai kis templom, és mi: így záródik a kör, benne ég s föld híres és hírtelen szereplőivel.
***
Egy napja a pókokról olvastam Herman Ottónak saját megfigyeléseiről szóló beszámolóját. A pók 10m pókszálat képes kiengedni magából étlen. Legtöbb fajtájuk egy nemzedéket hagy maga után, aztán elpusztul. Nemritkán a nőstény az utolsó energiáját is a peték betakarására fordítja, s ott pusztul el az utódok fészkén. A hím igen óvatosan közeledik párzáskor a nőstényhez. Alulról érinti a hálót jelezve, hogy nem áldozat repült a hálóba, hanem a hím jelentkezik pókkisasszonynál. A nőstény mérgesen lerohanja a betolakodót, ami elmenekül. Olykor akár egy napig is vár, hogy a nőstény indulatai lecsillapodjanak. Majd újra próbálkozik eladdig, ameddig végül is nem talál ellenállásra.
Hanem dolga végeztével jól teszi, ha gyorsan elpucol. Általában ez sikerül is neki, mindazonáltal a fajfenntartást követően a hím is rövidesen elpusztul. Érdekes, hogy mekkora tudás halmozódik fel a pókfajtákban, noha életük meglehetősen rövid.          

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9216715224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása