Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2021.12.22. 17:25 emmausz

Gazdagságunk

Nem tudom, hogy a nyelvészek ismernek-e valamiféle fogalmat a mássalhangzócserére. Adódna Arany Jánostól a „még nézni is tereh”. Ugye a teher a megszokott forma. Én is emlegettem egy furcsaságot, spanyolul Algéria másképp hangzik: Argelia.
Most aztán Móránál olvasom, aki a szélmolnár szájára adja a következőt: „Ű mondta, hogy ha bemönök a kurtulpalotába, ott majd odaadják a kontrektust. De ottan aszonta néköm valami pedintör, hogy maga nélkül ű ki nem adhati.” Elnézést a hosszabb idézésért, de nem volt szívem megszakítani a jóízű tájnyelvi leírást. A témánk a kultúr-, ill.  kurtúl- cseréje.       
De ha már Móra, mond ő mást is kalarábénak írva a karalábét. Biztos még nagyon sok ilyesmi van, most ezekbe botlottam bele.
***
Tegnap kezembe kaptam Till Géza: Opera kézikönyvét. A 3. kiadást a Zeneműkiadó forgalmazta 1973-ban 60 forintért. A könyv 24 000 pld-ban jelent meg 688 oldalon. Jól érthető, klasszikus megfogalmazásban ismertet kb. 100 operát a következő bontásban: a szereplők; a szöveg; a zene; a cselekmény; a mű története.
A könyv végén abc-rendben kereshetők az opusok szerzők szerint, valamint operacímek szerint. Nagyon megtetszett ez a korrekt, okos kötet.  
Azt gondolom, hogy aki nem él az operák világában, és elszánja magát, hogy egy-egy darabot mégis meghallgasson, okosan teszi, ha a cselekménnyel tisztában van, mielőtt elkezdődik az előadás. Az énekelt szövegmondás nehezebben érthető, nem ritkán nem is magyarul hangzanak el az áriák.
***
Adventről talán nem is írtam, pedig… Oka azt hiszem annyi, hogy eleve túl zajos nekem a karácsonyra való előkészület. Hogyan váltson tempót az ünnepre készülő, ha a rávezető időszak tele van ajánlásokkal, reklámokkal, hangicsálásokkal, sűrű programokkal, harsány színekkel, fénybe öltöztetett fák csilivili fényeivel.    
Nem tudom, hogy a betlehemi csillag mekkora tündökléssel járt. Mindenesetre azt képzelem, hogy a születés helyén jó esetben szövétnek vagy fáklya fénylett, esetleg néhány gyertya. A szegénységben születő azért jött, hogy bennünket gazdagítson. De nem úgy, ahogy a világ gazdagít, hanem úgy, ahogy a hegyi beszéd szónoka nyilatkoztatta ki nekünk. 
***
Nagyon tetszett viszont, hogy Zs. lány ráérzett a Cseh Tamás által énekelt régi karácsonyi dalocska szépségére: Egy csillagfényes éjjelen. Mondtam is neki, hogy nagyanyánk még énekelte, aztán feledésbe merült a nóta. Cs. T. visszahozta nekünk. Már én sem emlékeztem rá, csak egyes részeire.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5816790842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása