Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.01.23. 14:27 emmausz

„népek hazája, nagy világ!”

Folytatom Ferenc pápa enciklikájának (Fratelli tutti) egy-egy érdekes gondolata megosztását.
A 134. p.-ban írja: A népeket ösztönözni kell, hogy a más valóságokkal találkozva engedjék megszületni magukban az újdonságot… de mindig fennáll a kulturális szklerózis kockázata…. Kölcsönösen türelmes és bizalomteljes párbeszédre van szükség… No, ezt a kölcsönösséget nem érzékelem a különféle kultúrák (civilizációk, szokásrendek, vallási előírások) között. Az nem megy, hogy értékeim feladásával egyoldalúan toleráljak mindent, ha értékes, ha értéktelen a szememben.
136. p.-ból: A kultúrák cseréje és párbeszéde által kölcsönösen gazdagodhatnak. Megint az alapfeltétel, a kölcsönösség az, amely meglehetős általánosságban hiányzik.
137. p. A segítségnyújtás végül is mindenki számára előnyös. …Vagy mindnyájan megmenekülünk, vagy nem menekül meg senki. Ez a felsőbb- és alsóbbrendűséget hangoztatók magnyilvánulásai miatt nem sok jót ígér.  
141. p. A bezárkózó nacionalizmus téved, amikor azt gondolja, hogy mások rovására fejlődhet,… és az elszigetelődéssel biztonságban élhet. A bevándorlót bitorlónak tekinti, aki semmit nem kínál cserébe. Értelme volna egy statisztikai elemzésnek: A bevándorlók miként vágynak a kölcsönös segítségre.
143. p. A megoldás nem a saját gazdagságát feladó nyitottság… A világ java is megköveteli, hogy óvjuk és szeressük szülőföldünket, ellenkező esetben egy ország katasztrófájának következményei az egész bolygót érintik. Mintha a Nyugat feladta volna szellemi kincseit, értékeit, s közönybe, nihilizmusba menekülne.
145. p. Létezik az egyetemes iránt egyfajta hamis nyitottság is, ami azok felszíneségéből fakad, akik képtelenek saját hazájuk jellegzetességeinek a mélyére hatolni, vagy feloldalan ellenérzéssel viseltetnek tulajdon népük iránt. Ismerős. Lásd K*rva ország. 
Látókörünket ki kell tágítania a nagyobb jó felismerésére, … de nem menekülve és nem a gyökereket eltépve kell megtennünk. Nem is folytatom. Kétféle ember létezik az építő, illetve a romboló. Nagy kérdés, hogy időről időre melyik kerekedik felül, melyik irányzat dominál, érvényesül.
Nagyon nem mindegy az illető társadalom számára.
Összességében azt gondolom, hogy a jó ppának igaza van, és jól járna az emberiség, ha elfogadná az enciklika racionalitását. Azonban a különféle társadalmak tagjai a legkevésbé sem racionalisták. Ezért az egymástól erősen eltérő kultúrák között a kölcsönös előnyök megvalósulása, legalábbis gyors megjavulása nem várható.
***
Egy kis felüdülés. Ugyanis megint nyelvelek:
A lehetőségekkel élve, eszegetném, ha volna itthon halva.
De nincs most itthon ez a mézes, pirított búzadarás keleti csemege.
A halva szó eleve az arab édes jelentésű halava szó rövidített változata.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8616822072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása