Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.06.07. 11:23 emmausz

Rend és káosz

Érdekességként vetek fel egy engem régóta foglalkoztató gondolatot. Olvastam a hasi agyról. A bélrendszerben a kutatások szerint kb. 400 millió neuron alkot finom hálózatot, és rendezi a bélműködést, továbbít jelzéseket az agynak.
Aki laparoszkópos hasi műtéten esett át, akinek a hasüregében keresték a nyirokcsomókat, azok hasában óhatatlanul összekuszálják, eltépkedik a neuronszálakat. Ki tudja, hogy milyen hatással van ez a beteg emésztési rendszerére? Alig hinném, hogy regenerálódik ez a hatalmas számú idegvezeték. Ha pedig így van, akkor elég kaotikus állapotokat okozhat a szétszakadt neuron-háló.
Persze az is előfordulhat, hogy koránt sincs akkora jelentősége ennek a hálónak, mint amelyet tulajdonítanak neki.
Ami kicsiben bennünk dolgozik, meglehet, hogy nagyban ugyanígy működik. Adva vannak a médiumok. Tévé, rádió, internet, az okos telefon megannyi információja. Ezek aztán nincsenek egyáltalán összhangban egymással. Egyik adat kilöki a másikat, a másik a harmadikat, a harmadik az elsőt, és így tovább a végtelent közelítő variációkban. Az információs dzsungel olyan kiterjedten dolgozik, hogy nincs az a machete, az a bozótvágókés, amely rendet vágjon benne. Egyedül a mindenkibe beleoltott, többé-kevésbé érzékeny lelkiismeret az, no meg a természetes ész, amelyek birtokában az ember képes valamelyest helyes képet alkotni a világról, a történésekről, a harcokról, a békéről. Képes elemezni, összegezni, perspektívákban gondolkozni.
Nem lehetünk elég hálásak ezért a lelki működésünkért.      
***
Lassacskán haladok Ferenc pápa beszédeinek a kötetével, amelyeket az eucharisztikus kongresszuson, majd a szlovák útján mondott. Mennyire vigyáznia kell a megfogalmazásokkal, hogy a szomszéd államok számára szavai építők legyenek.. Mit emeljen ki, milyen képekkel éljen, mire figyelmeztessen, miket említsen megelégedéssel.
Majd beszámolok néhány mondat erejéig az olvasottakról.
       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4717850349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása