Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.06.14. 16:32 emmausz

Sarkok

Kivittem feleséget a HÉV-hez. És ha már ott jártam, felkerestem a könyvmegállót is. Vittem is, hoztam is. Hoztam három könyvet (Szentmihályi Szabó Péter: A látó és a vak, Kuncz Aladár: Fekete kolostor és örömömre Móra: Beszélgetés a ferde toronnyal + Túl a palánkon címűt.
Utóbbit mindjárt kezelésbe is vettem. Rájöttem, hogy miért akkora a vonzódásom az íróhoz. Mert azt a nyelvet beszéli, mint amelyet anyám beszélt. Csaknem a könyv elején emlegeti Kunágotát.A közelben nevelkedett jó anyánk. A következő lapon szembe jön velem, a „tanakszunk” szó. Hát persze, innen jönnek ilyenek: igyekszünk, tolakszik, gyanakszik, verekszik, törekszik, vélekszik, stb. De persze egészséges humoráért is kedvelem oly nagyon ezt a mosolygós íróembert.
Szeretem aztán szófejtő kitételeiért is. Velencében kézbe kap egy régi magyar-olasz szótárt és kezdi megfejteni az immár feledésbe ment magyar szócikkeket. A bakonya szó árusok utcáját jelentette hajdanán, az abafi földi értelmű, az águcs pedig gyufaszálat. No hiszen, és még mi azt állítjuk, hogy az ezeréves szövegeinket is megértjük gond nélkül.
Egy tv-adásban Borbás Marcsi őseiről mesélt. Móránál meg beleszaladok a következő mondatba: „Egyhavi keresetemért adnának akkora selyemsálat, hogy az többünket befogadhatna, mint annak idején Borbás keresztanyám esernyője, pedig annak aláfért a kólával együtt a szamárka is. Hátha rokon a két Borbás? További kérdés már csak az, hogy miféle kólát emleget Móra, és miféle szamárkát?
Néhány lappal odább Mussolinit fitymálja: Hát micsoda diktátor az, aki a téllel se bír elbánni! (NB. Móra nem tudhatta, hogy mi lesz a duce sorsa, hisz az író előbb hunyt el.)
Ide írom a mosolygós Móra egy humorral megáldott mondatát: Fölállunk, és Hebők a félegyházi templomban megszokott gesztussal leveri a nadrágja térdiről az odaképzelt port. Nem kizárt, hogy a továbbiakban még megemlékezem a kötetről.
Egy másik sarkon tegnap jártunk. A Baross utca és József krt. sarkáról mesélek. Leszállunk a troliról, három nő és két férfi. A megállóban álldogál egy kurta szoknyás fiatal nő, és egy bamba férfi hátrább. Úgy vélem, a nő szemei azt fürkészik, hogy adódik-e „fuvar”. A csákó mögötte hatalmas fagyit nyal. Vélhetően a strici. Előttünk egy nő pici gyereket tol babakocsin. Egyszer csak elhagyja a gyerek kabátkáját. Lányka lehet, a kabát színéről ítélve. Szólnak neki. Felveszi. Majd odaérünk mi is, ahol az az elhagyás történik. A sarki ház pinceablakain erős szél fúj. Ez okozza a kabát elveszejtését. Mellette elhaladva egy kicsit enyhíti a fuvallat a mi melegünket is.
A megállóban arról beszélgetnek társaim, hogy ki hol tartja praktikusnak az átszállást. Ez a fajta vita olyan általános. Szinte teljesen mindegy, hogy hol várnak csatlakozásra, továbbá, hogy elöl vagy hátul praktikusabb-e leszállni.
NEM MINDEGY? Olyan lényegtelen.    
     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2417858001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása