Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.07.08. 11:45 emmausz

Egyet fizet kettő kap

A valóság ma fordított: az infláció miatt inkább kettőt fizet és egyet kap. A könyvmegállóban rapszodikus a helyzet: Valamennyit viszel és valamennyit elveszel.
Tegnap egyet vittem, kettőt hoztam.
Az egyik Mark Twain kötete (Koldus és királyfi). Jó könyv, választékos fordításban (Jékely Z.).
Mark Twainnek  már a művészneve is furfangos. Ő fiatalom a Mississippin hajózott matrózként. A helyenként sekély folyómedret folyamatosan figyelni kellett, s jelezni, így pl. „mark twain”, azaz második vonal. Innen a neve.
A kötetbe belelapozva alig tudtam letenni. Régi olvasási emlékek tolultak fel bennem. Elcsodálkoztam rajta, hogy Würtz Ádám hogyan képes kifejezetten szép arcot rajzolni egy vonallal.

A másik kötetet Dékány András írta, szokása szerint hajós témáról (Mexikói legények). Nem olvastam bele a könyvbe. Csak arra lettem figyelmes, hogy az illusztrációk egyike se mutat nőket. Csupáncsak férfi hősöket. Nem emlékszem arra, hogy fiatalon olvasott regényeiben nők szerepeltek volna. Vagy igen? – talán epizód szerepben.  Ebben a kötetben Kondor Lajos grafikái szerepelnek. Konecsni Gy. tanítványa volt. Kondorról tudni lehet, hogy grafikái sikeressé tettek könyveket, amelyek elnyerték az év legszebb könyve-díjat.       

***
Két napja a játszótérre vittem Ritácskát. Sok szép fiatalasszony beszélgetett ott. Ma a Csillagvárba menetünk pénzünket befektetni. Itt is csaknem kizárólag fiatalasszonyokat láttunk, láttam. Megszemléltem formás alakjukat, kb. úgy, mint a repülő galambokét és kész. Elmeséltem ezeket a felségemnek, és egy viccet, amit Józsa Csaba Sz. F.-nek mesélt egykoron. Kb. így szólt:
Tanítónő: - Gyerekek, milyen madarakat ismertek?
Anna: - sirály. - Nagyszerű.
Zoli: -  veréb. - Nagyszerű.
Pistike: - kerekes bagoly. - Pistike! Ilyen madár nincs! - így a fiatal tanítónő. - De igenis van, tessék csak eljönni hozzánk, mutatok egyet.

A tanító néni kíváncsi lesz, elmegy Pistikéhez. Pistike bekiabál a szobába:
- Nagypapa, nagypapa, gyere ki, mondd el, milyen volt fiatal korodban a nőkkel megismerkedni?
A nagypapa kiront a tolókocsival, s elkiáltja megát: - Huhúúúú!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr117877679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása