Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.08.28. 11:37 emmausz

Én szóltam

Olvasom a halasztott, de végül lefolytatott tűzijátékról szóló kommentárokat.
Úgy kell nekem. Minek olvasom?
…Ezt a pénzt a kormány… az adófizetők pénzéből… stb, stb.
Különösebben nem izgat a tűzijáték, pláne azóta, hogy az ifjabb nemzedéket nem kell a helyszínre vinnem, és ügyelnem arra, hogy a sötétség leple alatt el ne mászkáljanak, s ugyanannyi gyereket vigyek haza, ahányat elhoztam.
A tűzijáték a maga módján szép, drága és világszerte elterjedt.
Nálunk is évente megrendezik, mióta csak az eszemet tudom. Teszem hozzá, hogy eddig mindig az adófizetők pénzéből tartották meg, hiszen a kormányok nem termelnek pénzt. Az ellenséges megnyilvánulások nem egyformán érik a kormányokat. Emlékeim szerint a Rákosi vezette baloldal ellen semmi kifogást nem emelt senki az alkotmány ünnepi tűzijáték miatt.  Próbálta volna csak meg!
Amit a FB-kal kapcsolatban el szeretnék mondani, az az, hogy igen sok sápítozó hangvételű kommentárral találkozom ez ügyben és más ügyekben.
Erősödő benyomásom, hogy az anyagi jólétben élő kortársaim józan ítélőképességét elvette a mindent pénzben számoló civilizáció. A világ nagyobb hányada mélyszegénységben él, mégis boldogabb.
Nincs itt valamiféle összefüggés?  
Miért elég egy főzőlábos és egy kecske meg egy ásóbot egy tőlünk nagyon délre élő családnak? Miért boldogok mégis? Miért nem vagyunk mi megelégedettek, akiknek autó szolgál a fenekünk alatt, s mindenféle anyagi javakkal körbe vannak bástyázva? Mi az elég? Pl. mennyi jövedelem volna elég a béremelésért sztrájkolóknak?
Ez utóbbit mégis elárulom. Azt tanultam, hogy az elégséges bér annyi, amennyiből egy négy gyermekes család hónapról hónapra meg tud élni úgy, hogy közben valamennyi pénzt megtakarít havonta.
Ez elég normálisnak tűnik.
Nemrég azt hallom Székely püspöktől egy késő esti beszámolóban, hogy a világ nyolc leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a szegényebb három milliárdnak együttvéve.        
Ferenc pápa pedig egy negatív trendre hívja fel a figyelmet: A világ gazdasága növekszik. De nem a társadalom elesettjei kezdenek jobb körülmények között élni, hanem a gazdagok zsebe lesz egyre nagyobb.
Igaz a szólás: A pénz az ördög ganaja.
A mammon szolgálata pedig pusztulásba vezet.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr517918133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása