Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2022.12.18. 07:33 emmausz

Csodálatos fonal

Kezembe került Jálics Izabella önéletrajza (Csodálatos fonal). Én eddig két Jálicsot ismertem: Ferencet, aki jezsuita volt, és Izát, aki a könyv írójának hasonnevű leánya volt. Azonnal megjegyzem, hogy az író Jálics Izabella csak férje után Jálics, lánykori neve Fricke Izabella. Érdekelt, hogy az általam ismert Jálicsok hogyan nevelkedtek, mit végeztek az életben. A leírás pontos, adataiban stimmeltek a dolgok és megfeleltek annak, amikről magam is tudtam.
Az írónő Jálics 102 évet élt. Felnevelt igen szűkös és kalandos körülmények között tíz gyereket, megélve két világháborút, a kommunista diktatúrát, az elvándoroltak életét.
80 évesen megírja könyvét,
85 évesen a Szentföldön tevegel (az előszó szerint tevén lovagolt. No, az nem megy: lovon se lehet tevegelni, tevén se lovagolni, sőt kutyagolni sem.),
90 évesen még autót vezet,
95 évesen még egyedül repül Amerikából Európába.
Halála előtt felveti, hogy meg kellene írni önéletrajzát. Erre a kezébe nyomják: Íme, megírtad. Már nem emlékszik rá, de elolvasva megállapítja, hogy jól van megírva.
A csodálatos fonal az isteni gondviselést jelenti, amely végigkíséri életben, s amelyről nem felejtkezik meg soha. Idősödve önironikusan jegyzi meg: „Nem látok, nem hallok, nem tudok járni, de különben minden rendben van.” Mintha csak Weöres Sándor 66 c. versét olvasnám. 
***  
A tegnapi szózat játék megfejtése: NYENYEC.
A maié: ZSIZSIK.
Azt gondolom, mindkét szóról, hogy KEKEC.
***
Lassan vége a vb-nek. A marokkóiakkal szemben a horvátok lettek bronzérmesek. Méltán. A focisták még csak el voltak a pályán. A bíró arab lévén nem volt könnyű helyzetben. De a lelátókon ülő arab világ félelmetes volt. Nem is kellett hozzá tévé képernyő, hogy az ember tudja az arabok támadnak-e, vagy a horvátok. Ha az arabok, hatalmas biztatást kaptak, ha a horvátok, folyamatos fülsiketítő sípolás követte. Elég észbontó lehetett a pályán a hangulat. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4518005010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása