Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.01.03. 11:08 emmausz

Hőre keményedő civilizáció

Olvasom valahol: Hálalistával kezdem az évet.
Félreolvasom: halállistával kezdem az évet.
Alakját tekintve igen hasonlít egymáshoz a két mondat, és könnyű félreolvasni: Halállistával kezdem az évet. Ugye, december és január a családunk múltjában elég kritikus időszak volt, apánk, anyánk, húgunk elhunyta, de a sor a médiának köszönhetően megállás nélkül folytatódik. Csak a legismertebb embereket említem, akik a napjainkban hunytak el: Pelé, a kiváló brazil és XVI. Benedek pápa, a kiváló német (santo subito). Kiválóságuk aligha vonható kétségbe.   
Miért mindig az elhalálozást kürtölik világgá? Talán, mert a média rendes hétköznapi gyakorlatának a középpontjában a folyamatos meghökkentés áll. Mi sem egyszerűbb, mint leírni, hogy elhunyt a neves személyiség, hogy hányan vesztek oda a (sár)lavinában, a földcsuszamlásban, a cunamiban, az orkán erejű szélben, a hóviharban, a hurrikánban, a sarkvidéki hideg betörésétől, a sújtólégrobbanás következében, a földrengés miatt…
A föld népessége a statisztikák szerint ezeknek ellenére egyre növekedik. Csakhogy senki nem tudja, hogy a felnövekvő generációk mely tagjai válnak utóbb ismertekké, zsenikké… Egyáltalán semmit nem tudunk még róluk, hiszen nem fűződik a nevükhöz élmény, értékelhető tapasztalat.
Egy azonban elmondható: Nemüktől, rasszuktól, kultúrkörüktől, nemzeti hovatartozásuktól függetlenül mindnek azonos méltóságuk van, hiszen az Isten képmására teremtettek.  
Jó lenne, ha a politikusok is belátnák ennek igazát, és elmélyülne bennük az a filmjelenet (még akkor is, ha nem történt meg a valóságban), amely az első világháború két ellenséges erői között karácsonykor a barátság egy focimeccsben kulminál. Barátokká lesznek, s gyanítom, értelmetlenné válik előttük, hogy egymást gyilkolják.
De említhetném azt az angol mentést is, amelyben egy elsüllyesztett német hadihajó legénysége részesült. Ezek az emberi méltóság igaz leképzései, megerősítései. Sokkal több kellene ma belőlük.
Tegnap az fogalmazódott meg bennem, hogy „a hőre keményedő civilizáció” korát éljük. És ennek nemcsak az általános felmelegedés az oka, hanem a Teremtőtől való elfordulás, az eláltalánosodó közöny is. Nagy azoknak a felelőssége, akik ráhatással bírnak az általános elidegenedés ügyére.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5318017224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása