Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.04.06. 09:03 emmausz

A csend szava sava-borsa

De Mello két szösszenetét még megosztom némileg kiegészítve saját gondolataimmal:
- Mi a szeretet?
- Mentesség a félelemtől - mondta a mester.
- Mitől félünk?
- A szeretettől.
A szeretet és a félelem egymás ellentétei. „A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár. Aki pedig fél, nem tökéletes a szeretetben”. (1Jn 4,18)

Nincs okom vitatkozni Szt. János apostollal.
Félünk-e a Szeretettől?
A kérdés jogos. Az Isten szeretet – írja megint csak János apostol. A Bölcsesség könyve meg azt, hogy „Az istenfélelem a bölcsesség kezdete.” A próféták majd belehaltak az Istennel való találkozásba. Jogos hát a felvetés, de figyeljük meg, mit mond a szerző! A bölcsesség kezdete. Innen a kapcsolat elstartolhat a félelemnélküliség irányába s jó esetben el is startol.
***
A következő dolgok semmisítik meg az emberiséget:
1. az elv nélküli politika,
2. az együttérzés nélküli fejlődés,
3. a munka nélküli jólét,
4. a csend nélküli tanulás,
5. a félemmel teli vallás és
6. a tudatosság nélküli istenimádás.
ad 1. Pozitív program ígérete nélkül üres lufi mindenféle politikai vagdalkozás.

ad 2. Fejlődés a vakvilágba? Minek, kinek? A fejlődés nem öncélú.
ad 3. A munka nélküli jólét az önzés melegágya. Nekem minden jár minden ellenszolgáltatás nélkül.
ad 4. A háttérzaj/zene a könnyebb feladatokban serkentőleg hathat, de az elmélyülést ellehetetleníti. Az alapos bevéséshez, az osztatlan figyelemhez a zavaró ingerek lehető legteljesebb kizárása az út.
ad 5. Az istenhit és a félelem kapcsolatáról ld. fent.
ad 6. de Mello külön kötetet írt ezzel a címmel: Ébredj tudatára! Már hogy annak a tudatára, hogy Isten közegszerűen jelen van köztünk, és körbevesz minket gondviselő szeretetével. Akkor is, ha nem érzékeljük, akkor is, ha nem akarjuk tudomásul venni, akkor is, ha kétségeink vannak – akár mindjárt Isten létezésében. Tudatosan törekednünk kell a hozzá való közeledésre.
Ez nem megy zsigerből.
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9818095768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása