Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.08.23. 10:17 emmausz

Verba aut exempla

Verba movent, exempla trahunt – mondja a római polgár.
A szavak megindítanak, a példák vonzanak – fordítja a magyar polgár.
Most, hogy a végére értem Gárdonyi füveskönyvének, elgondolkoztat, hogy érdemes-e szavakkal tanítani anélkül, hogy példámmal vonzhatnék bárkit is.
Már mindegy is talán, mert a jeles szerzőnek néhány eligazító igazságát összesöpörtem, és sajnálnám őket a könyvespolc néma fogságában őrizgetni.
Ha tanítanak, ha vonzanak, ide másolom őket. Ez lesz mai posztom, és nem az atlétikai világbajnokság, amelyről egyszer meg kell még emlékeznem.
Tehát ezúttal Gárdonyi füveskönyvéből szemezgetek, aki ilyeneket ír:
- Valahányszor olyan gondolatot olvasok, amely Isten ellen szól, mindig olyasfélét érzek, mint mikor a muzsikában hamis hangot hallok.
A tudomány mindig egy hamis bankót tép széjjel, amelyet mi igaznak tartottunk. Nekünk ez rosszul esik. De csakhamar megvigasztalódunk, mert nyújt helyette egy másik hamis bankót.
- Aki valakinek a vallását becsmérli, épp olyan, mint aki bemegy valakinek a szobájába, és a falon függő képet fitymálja.

- Ateisták albumába:
Mégiscsak furcsa, hogy a világmindenségre azt mondjátok: –
Van.
Arra meg, aki csinálta, azt mondjátok, hogy –
nincs.

- Az emberiség története öt mondatban:
      A világosság szülte az életet.
     Az élet szülte az akaratot.
     Az akarat szülte a bűnt.
     A bűn szülte a szenvedést.
     A szenvedés szülte a szeretetet.
- Minden adósság rablánc a nyakadon, lábadon. Ha nem szorít is, nyom. Csak egy adósság van, amely nem köt, hanem ha kötött voltál, megszabadít, amely nem nyom, hanem fölemel: ha gonosznak gonosz tettét hagyod megfizetetlen.
- Zsuzsanna törtnetében a vén kecskék semmivel sem aljasabbak, mint azok a festők, aki Zsuzsannát olyannak festik, amilyennek a vének látni szerették volna.

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8418199357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása