Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.09.06. 10:19 emmausz

Ötös HÉV, Kaszásdűlő megálló

Adódik, hogy itt kevesebb élmény ért, hiszen nem itt szálltam fel meg le a legtöbbször.
Annak idején néhányszor eljártunk misére a megállóban található Kövi Mária-templomba. Ez a megálló a Szentendrei út mellett a felüljáró előtt van kialakítva. Valaha meglehetősen rendezetlen állapotok uralkodtak. Most a kommunisták által mártírhalált halt pap emlékére Popieluszko park a neve. Egy gyepes téren műkövek összeláncolva hatalmas rózsafüzért alkotnak.
A templomban nagy élet folyt Vigassy Mityu idejében. Akkor még akár a forgalommal szemben is parkolhattunk misére jövet. Ma ez elképzelhetetlen.
Akkor még aluljáró vezetett a Szt.e.-i út alatt. Ma zebra és közlekedési lámpa regulázza a forgalmat.
Meglehetősen bonyolult a megálló közúti forgalma. Egy ízben itt törték össze a Mitsubishim elejét, mert nem figyelt a furgon sofőrje a macisajtra.
Akkor még ingyenes volt a parkolás. Ma már nem az. Nem is megyek oda autóval.
Évekkel ezelőtt rövid ideig itt szolgált a „Pálferi”. Egy ízben roráte-misén vettünk részt. Mivel munkanap reggele volt, hárommondatos prédikációt tartott Feri. Eljárását nagyon tapintatosnak ítéltem meg, tekintettel arra, hogy sokan munkába igyekeztek a korareggeli órában.
A kaszásdűlői lakótelepre költözött VP és családja. Én is részt vettem a költöztetési akcióban. Emlékszem, a teherautóról a pianínójuk egyik végét egyedül segítettem le. Vagy nagyon könnyű volt a hangszer, vagy én voltam még kielégítő formában. Jó régen volt mindez.
Ha már a saját megállónknál nem említettem, itt írom meg: a Kaszásdűlő hullámlemezzel védett váróját hozzáértő graffitisek kipingálták. Ebben a megállóban is arra törekedtek, hogy a környezet néhány jellegzetességét jelenítsék meg. Graffiti egyébként elég sűrűn előfordul a HÉV-vonal mentén. A felüljáró alját szokták színesíteni a kéretlen „művészek”. Idézőjelbe tettem a művész szót. Megjegyzem, akad közöttük néhány igen tehetséges alak is.
***
Akit érdekel a Szózat játék, közlöm, hogy helyesen 44 magyar hangzót jelöl. Hiszen sok betűnk kétjegyű. A Szó reggelt és a Magyar Wordle egyaránt 35 betűvel számol, mert a kétjegyűeket két betűként értékeli. Náluk a ny betű két félbetűből áll: n és y. Az pedig meglehetősen önkényes megoldás. A Szózat a betűk nagyobb választéka miatt nyolc lehetőséget ad a megfejtésre, a másik kettő csak hatot-hatot. Talán segít a megfejtésben, ha használjuk a szókezdő betűk gyakorisági sorrendjét. A legsűrűbbel kezdem: A, M, H, E, V, É, N, L, K, I.
És a legsűrűbben előforduló szóvégzők: T, A, N, K, G, M, S, I, E, Z.
A napi feladványok egyre cifrábbak. A mai szózat megfejtésében két azonos kétjegyű mássalhangzó fordul elő (CS), és két ritkábban használt magánhangzó (Ü). Nem volt egyszerű kitalálni a megoldást.  
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6218208621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása