Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2023.10.24. 21:13 emmausz

A fény és az árnyék

Recsk
Kitartó olvasással ma befejeztem F. Gy. könyvét. Az utolsó – Recskről szóló leírás részletezi, hogy milyen sűrűn kaptak a foglyok verést, milyen kevés volt az étel, milyen hideget kellett kibírniuk, milyen átkozott egyformaságban teltek-múltak napjaik. Hogy csaknem folyamatosan dolgozniuk kellett pihenőnap nélkül. Hogy ő, Faludy és Tabódy voltak a hangadók, ezért velük szemben még kegyetlenebbek voltak fogvatartóik. Sok pofozást kaptak, sok megaláztatásban részesültek, mindig sebesek voltak, véresre verték őket meglehetős rendszerességgel.
A költő megállapítja, hogy a rabok függetlenül attól, hogy milyen világnézet követői voltak, erkölcsileg magasan felette álltak a rabtartóiknak.
Nekem a román szekuritáte börtöneiben sínylődő jezsuita Godó Mihály visszaemlékezése párhuzamban áll Faludy megállapításával:
Így emlékezik: „Akkor Bukarestbe vittek, és gyilkosokkal tettek össze. A börtönben hatvannégyen voltak. Mind gyilkosok. Kijelentem, ezek a legszimpatikusabb emberek…  a börtönben szeretnék pasztorálni... én gyönyörűen tudok dolgozni a gyilkosok, a fiatalok között.” (Sokan gyóntak nála, és megkönnyebbültek.) Természetesen vád híján kidobták a pátert, akit korábban koholt vádakkal sokszor meghurcoltak. Nem kívánkozott a megnyomorított társadalomban élni. Nagyon sokat szenvedett a jilavai börtönben. Nyolc évet töltött magánzárkában.
Érdekes módon ő is, mint Faludy hosszú életet (83 év) élt.

Nem tudom, fogok-e még egyszer olvasni az ÁVO-ról, a gulágról, hadifogságról, a magyarokat ért számos viszontagságról.  
Persze tisztában kell lenni a múlt (és a jelen) történéseivel, mégis a Prohászka püspök  megfogalmazása kell hogy mérvadó legyen életvezetésemben.
A fényben, a nap sugárzásában kell élni, s érdemben nem foglalkozni az árnyékkal.
Ahol fény van, ott árnyék is van, de célunk a fény, az élet, nem az árnyék.
***
Közlemény:
Tücsi holnaptól itthon lábadozik. Kiengedik a kórházból.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2618242413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása