Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.01.21. 11:16 emmausz

Ágnes-nap

Nomen est omen. (Plautus) Nevében a végzete. A név árulkodó – jó vagy rossz irányban.
Azt szeretném igazolni, hogy az azonos keresztnevek viselőiben van valami hasonlóság.
Hiába vélem igaznak ezt az állítást, alighanem nincs szoros összefüggés a nevek viselői között.    
Bár névrokonok, de lehetnek igen eltérőek egymástól. Ráadásul zömmel csecsemőkorban mások nevezik el a gyermekeket – érthető módon megkérdezésük nélkül – valamelyik szentet kínálva példaképül, vagy egyszerűen a kedvező hangzás okán.
Ma már divat a hírességek nevét adni a csecsemőknek, pl. Jennifer stb.
Vannak aztán egészen meglepő dolgok. Igen elcsodálkoztam rajta, hogy tavaly a legkedveltebb leánynév a Zoé volt. Nem kifogásolom, csak furának találom.
Az én gyerekkoromban a Mária lehetett a leggyakoribb, ha minden igaz.
Változnak az idők, változnak a szokások, a divat is változik.
Az előkelőségek olykor egész szent-ármádiával vértezték fel utódaikat. Habsburg Ottó teljes neve pl. ez: Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen. Ha jól számolom tizenöt keresztneve volt.  
A hosszú vezetéknévhez a szülők lehetőleg rövid keresztnevet választanak,
a cifra családnévhez egyszerű keresztnevet,
az egyszerűhöz kacifántos keresztnevet választva, s
ügyelve arra is, hogy a kettő összekapcsolásából ne következzen egy harmadik, idétlen szó, amellyel aztán viselőjét lehet cukkolni, amíg meg nem változtatja eredeti nevét. (pl. Szerafin Gedeon)
Hogy egyáltalán hogy jut eszembe a keresztneveknél elidőzni, egyszerű az oka:
Ágnes-nap van ma, sok Ágnesek neve napja. Isten éltesse őket!
Nevük Hagiosz, hagnosz, (görög) szent, tiszta, szemérmes szűzies értelmű. Csak később gondolták, hogy az Agnus (Bárány)  lapul a szóalakban.
Bárány, vagy szent, sok boldogságot az Ágneseknek!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5018307959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása