Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.02.26. 14:26 emmausz

Kölyökkóstolgató

(Újra)olvastam Varga Domokos Kölyökkóstolgató c. kötetét. Rádöbbentem, hogy a könyv megírása óta a gyerekeket vállalóknak sokkal könnyebbé vált a társadalmi helyzete. Akkor indult a GYES. Azóta hármincféle támogatást kapnak a gyerekeket vállaló fiatalok.  
De nem erről akarok írni. 
Érdekesnek találtam az életveszélyről írtakat. A szerző maga is „kutyafülű” gyerek lehetett. Sötét este mászott egy épület állványzatára, hogy leessen – szerencséjére a homokba. Arra gondoltam, hogy magam is megéltem már veszélyhelyzetet, de gyerekeim is. Majd kifaggatom őket, kit mikor mi ért, amiről talán nem is tudtam.
Néhány megállapítást különösen is érdekesnek találtam az olvasnivalóban. Megidézem őket.
- A csecsemőnek még mindent meg kell kapnia. A felnőttnek meg így vagy úgy, de mindent magának kell megszereznie. E kélt véglet között telik el a gyerek- s ifjúkor
- A kisgyermekes szülőknek két nagy örömben van állandó részük. Az egyik, hogy nőnek a gyerekek. A másik, hogy még nem nőttek meg.
- Bubu csak négy és fél… tíz év múlva már félig felnőtt lesz … nagydarab süldő lány, s elszorul egy kicsit a szívem. Kívánnám, hogy ne legyen, maradjon meg ilyennek ennyire édesnek, ennyire aranyosnak, bennünk bízónak. De ez gondolatnak is kegyetlen. ..Fel kell nőnie, Pedig neki is most a legjobb
Igen. A könyv nevelési dilemmáit saját bőrünkön magunk is megtapasztaltuk.
Ami mára maradt, az az unokákban való gyönyörködés, velük való játék, párbeszéd, történetek felolvasása nekik. Meséik, történeteik meghallgatása. S öröm látni szüleik gondoskodó szeretetét is, megmosolyogni az adódó apróbb-nagyobb problémákat, az azokra adott válaszokat.
***
Gyereknevelés? Az élet eléjük modellezése. A gyermekek figyelmét ötezerféle veszélyre felhívtam. Ám azt is tudni véltem, hogy az életben tízszer ennyiféle veszély leselkedik rájuk, és én nem vagyok képes mindegyiktől megóvni.
Rövidebben kifejezve: ÉLNI ÉLETVESZÉLYES!   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3818339889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása