Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.08.13. 21:58 emmausz

Szerzőkről érdekességek

Az irodalomórákon bőven megismertették velünk a hajdan élt és a még élő literátorok olykor küzdelmes életét, és ez jó volt, mert hús-vér emberként éltek bennünk ők is, nem csak a műveik.  
A kántor vezette énekes miséken számos szerző műve elhangzik, de tartok tőle, hogy vajmi kevesen tudják – tudjuk, hogy miféle életet éltek, milyen körülmények között alkottak. Ízelítőül mutatok néhány példát.
- Halmos László győri kántorként kereste kenyerét. Műveivel sorra nyerte a komponisták részére kiírt nemzetközi versenyeket. Csodálkoztak rajta, hogy milyen egyszerű eszközökkel ér el ragyogó eredményeket.
- Gyakorta elhangzik Werner Alajos Mercedes-miséje. A zenetudós komponista és karvezető regnumi pap volt, aki kétszer ítéltek el öt-öt évre koholt vádak alapján. A második Regnum-per vádlottjaként 1967-ben letartóztatták. 1968-ig volt börtönben, ott írta meg Mercedes-miséjét a Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére, amely a 2. leggyakrabban használt ordinárium hazánkban a miséken.
- A Keresztények sírjatok c. dal szövegét a XVIII. sz.-ban élt jezsuita, P. Faludi Ferenc írta. Életéről nem sokat tudok, de emlékezetem szerint halálát éhség okozta: éhen halt.
(Megjegyzem, hogy a világhírű komponista, Vivaldi is éhen halt annak idején.)
- Még érdekesebb a Fel nagy örömre c. karácsonyi dal keletkezéstörténete. Mind szövegét, mind dallamát a 19 éves Gárdonyi Géza szerezte, aki annak idején kántortanító volt.
- A húsvéti Örvendjetek angyalok dalszövegét Pakocs Károly szatmári kanonok szerezte. Őt úgy megverték a szekusok, hogy kórházi szállítása után belehalt az elszenvedett sérüléseibe.
- Kodály Zoltán lírai szépségű Stabat materét tizenéves korában komponálta.
***
Még Boulad SJ megfogalmazásaiból:
- A szeretet számomra elsősorban határtalan tisztelet az ember előtt...
- A szeretet képesség arra, hogy senkit el ne utasítsak, és legfőképpen hogy senkit meg ne bántsak. Akárki találkozik velem, utána érezze magát boldogabbnak, vidámabbnak és emberibbnek. Legyen jobban és tudatosabban önmaga.
Ezzel a magatartással találkoztam egy ízben. Egy közösségi alkalom után P. Beőthy Tamás SJ jött utánam. Megállított, majd néhány mondatát követően emberi méltóságomban megerősödve búcsúztam el tőle. Nem tudom már, hogy miért sietett utánam, miért közölte azokat a gondolatokat, amelyeket mondott, de az egész emberből valami nagyon pozitív sugárzás áradt, amit igen jó szívvel konstatáltam. Máig él bennem az ő gazdagsága.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5518466041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása